Mainos

Aleksi Juppala asui 12 vuotta ilmaiseksi Tampereen parhaalla paikalla, mutta joutui nyt jättämään kotinsa: "Takki on aika tyhjä kaikkien näiden vuosien jälkeen"

0:31

Aleksi Juppala, 45, muutti vuonna 2006 Tampereen Pispalanharjulla sijaitsevaan 100 vuotta vanhaan puutaloon. Talo seisoo yhdessä Tampereen korkeimmista paikoista ja ikkunoista aukeavat hienot järvinäkymät. Muutto ei kuitenkaan ollut virallinen.

– Olin asunnoton, talo oli ollut useita vuosia tyhjillään ja oli jo kovaa vauhtia menoksi raunioksi. Ikkunoita oli rikki, lattialla pyörivät kaljapullot ja huumepiikit. Kävelin avoimesta ovesta sisään ja aloitin kunnostuksen, Juppala kertoo.

Juppala teki muuttoilmoituksen maistraatille, hankki sähkösopimuksen, jätehuollon sekä postilaatikon. Vettä taloon ei tule, eikä kaivoa voi olla noin korkealla paikalla.

Talon pihalla on kirsikkapuita, puistosta pelastettu vanhan ajan karuselli ja ulkohuussi 50-luvulta. Veden hän hankkii kantamalla sitä julkisista saunoista, ystäviltä tai lähiravintolan siivouskomerosta. Talossa on iso takka ja puuhella keittiössä, joten ruoanlaittokin sujuu.

– Talon sijainti on korvannut vedettömyyden. Alkuaikoina tuli juotua paljon sadevettä, joka ei ole niin terveellistä.

Vuokratarjousta ei otettu vastaan

Muutaman viikon kuluttua muuttamisesta kaupungilta tultiin kyselemään ja uhkaamaan häädöllä. Seuraavalla viikolla Juppala vei vastineen kiinteistövirastoon.

– Tarjosin kiinteistöisännöitsijän toimistossa kirjallisella hakemuksella 400 euron kuukausivuokraa, mutta sitä ei hyväksytty. Kaupungin väkeä ei sitten käynyt kuin vasta viime kesänä.

Tontti sijaitsee hienolla, kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla paikalla ja talo on ykkösluokan suojelukohde ja harvinaisuus.

Juppalan mukaan Tampereen kaupungin liiketoimintajaosto oli laittanut talon myyntilistalle useamman Pispalalaisen yhdistystalon kanssa nojaten tietoon, että talossa ei asu ketään.

Juppala marssi taas vastineen kanssa virastoon.

– Muutama vastine on tullut kaupungille vuosien varrella kirjoitettua ja olen saanut niihin apua tietotekniikkaa näppärämmin taitavalta, Juppala naurahtaa.

Irtisanomispäivää vaihdettu useita kertoja

Juppala on asuttanut taloa suullisella sopimuksella syksystä 2006 lähtien. Hän sai ilmoituksen irtisanomisesta kesällä.

– Irtisanomisesta tultiin tontille kertomaan ja tarjottiin paperia allekirjoitettavaksi, mutta sanoin ottavani ensin yhteyttä lakiasioista tietävään. Sen jälkeen tiedoksiannot ovat tulleet kirjepostina.

Hän joutui pakkaamaan tavaransa ja muuttamaan pois talosta tammi-helmikuun vaihteessa.

– Olen kavereiden avustuksella siirtänyt tärkeimpiä henkilökohtaisia tavaroitani säilöön. Kaikki ei vielä ole kuitenkaan valmista, sillä hangen alla on vielä tarpeellista ja tarpeetonta. Tässä on yhä sortteeraamista ja siivoamistakin.

– Kovinta on ollut käydä läpi hiljattain 15-vuotiaana junan alle kuolleen poikani esineitä. Keittiön ovenkarmin merkinnät kertovat pojan pituuskasvusta. Olen nukkunut tuossa takan edessä puulattialla taljojen sisällä.

Varkaat veivät omaisuutta ja rikkoivat paikkoja

Juppala on elänyt epävarmuudessa 12 vuotta.

– Takki on aika tyhjä. Viimeinkin olen löytänyt elinikäiseksi asuinpaikakseni sopivan, omistajansa hylkäämän talon ja jonka tilanteesta olen jälleen kerran ollut eri tahoihin yhteydessä. Yhdistyksen toimiosoite talo yhä on.

Juppala on kunnostanut taloa viimeisen 12 vuoden aikana ja sanoo toimineensa talonmiehenä sekä viereisen näköalapuiston valvojana nämä vuodet.

Talo oli muuttohetkellä töhritty spraymaalilla ja sisätiloja oli rikottu. Hän kunnosti rikotut ikkunat, poisti muovimatot jotta alkuperäinen puulattia tulisi esiin, korjasi lahoja puuosia ja maalasi talon sisältä sekä ulkoa suurimmalta osin omalla kustannuksellaan.

Lukoista huolimatta talossa kävi murtovarkaita toissa syksynä. Varkaat veivät irtaimistoa ja rikkoivat paikkoja. Mukaan oli lähtenyt ainakin yläasteelta saatu koripallon SM-mitali ja rahasäästöt.

Juppalasta oli tehty viikkoa aiemmin juttu lehteen. Hän epäilee, että joku närkästynyt jutun lukija oli murron takana.

– Muuten hyvässä paikassa olen saanut asua. Paikka on ikään kuin "hidden secret", rauhallinen paikka kaupungin keskellä.

Toiveena toimitilat yhdistykselle

Loppuvuodesta 2018 Juppalan johdolla perustettiin Pispalan matkailuyhdistys, joka on yrittänyt vuokrata taloa yhdistyksen toimitiloiksi. Toistaiseksi se ei ole onnistunut.

– Yhdistyksen tarkoituksena on työllistää paikallisia osaajia. Suurin kysymys on nyt, että missä toimitaan. Tämä talo olisi paras paikka, muita tällaisia vaihtoehtoja ei ole.

Juppalan toive on saada kirjallinen sopimus, jonka jälkeen yhdistyksellä olisi etuosto-oikeus.

– En ole heittänyt vielä kirvestä kaivoon. Tässä on jo maailmaa reissattu ja nyt on löytynyt semmoinen paikka, mistä en haluaisi enää muuttaa. Tulisi nyt edes yhdistyksen koti, niin saisi viettää siellä aikaa.

– Aloittaisimme täydellisen korjaamisvelvollisuuden suorittamisen heti yhdessä ammattimaisen yhteistyökumppanimme kanssa.

Juppala on lähdössä keväämmällä matkalle Egyptiin, mutta hän haluaa tulla takaisin seuraamaan tilannetta.

– En voi jättää tätä taloa, olen siihen saakka kuulolla, kunnes jotain tapahtuu. Jos joku muu vaikka ottaisi talon suojelukseensa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja