Mainos

Aleksi, 23, harrastaa lentomatkustamista ja koneiden kuvaamista – "Nautin niiden katsomisesta ja kuuntelemisesta"

23-vuotias vantaalainen Aleksi Tihula on lentokonebongari, joka viettää lentokentällä sekä työpäivät että vapaa-aikansa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevan toimistorakennuksen kattoterassilla käy kuhina, kun pilvien seasta putkahtaa esiin lentokone. Pitkät objektiivit suuntautuvat taivaalle ja kamerat räpsyvät kilpaa.

Tällä kertaa paikalla on kymmenkunta kuvaajaa, yksi tiirailee taivaalle kiikareilla. Pieniin vihkoihin syntyy merkintöjä laskeutuvasta koneesta.

Kun kone on rullannut pois kiitotieltä, tilanne rauhoittuu ja seuraavan koneen odottelu alkaa. Tällaista on lentokonebongarin harrastus.

Vantaalainen Aleksi Tihula on kuvannut lentokoneita jo seitsemän vuoden ajan. Harrastus on vienyt miehen jopa ulkomaille asti, ja nykyinen työpaikka on Helsinki-Vantaan lentokentällä. Häntä viehättää ajatus lentämisen vapaudesta.

– Nautin niiden katsomisesta ja kuuntelemisesta.

"Aitojen takana tulee vietettyä säässä kuin säässä."

Nykyään mies käy bongauskeikoilla Helsinki-Vantaan lentokentällä suurin piirtein kerran viikossa, mutta harvinaiset koneet saavat hänet liikkeelle useamminkin.

– Aitojen takana tulee vietettyä aikaa säässä kuin säässä. Aina kun jotain ihmeellisempää on tullut, niin pakko ollut käydä kuvaamassa niitä.

Yksittäinen kuvausreissu voi kestää muutaman tunnin tai kokonaisen päivän, riippuen kuinka paljon lentokoneita on tulossa ja lähdössä.

– Joskus saatamme vain mennä kuvaamaan yksittäisen harvinaisemman vieraan, ja sitten lähdemme kotiin.

Otosten määrä vaihtelee keikan pituuden mukaan sadasta useisiin satoihin kuviin.

Lentokoneiden kuvausta harrastavat ovat Tihulan mukaan tiivis porukka, joka vinkkaa toisilleen harvinaisista Helsingissä käyvistä lentokoneista. Mieleenpainuvin bongausmuisto liittyykin yhteen harvinaisuuteen, kun lentoyhtiö Lufthansan Airbus A380 –matkustajalentokone laskeutui Helsinki-Vantaalle.

– Se oli hieno tilaisuus nähdä, kuinka montaa ihmistä kiinnosti maailman isoin matkustajalentokone. Kaikki aitojen taustat oli aivan täynnä ihmisiä.

Harrastus vie maailmalle

Kuvaamisen lisäksi Tihula harrastaa lentokoneilla matkustamista. Hän etsii netistä halpoja lippuja ja katsoo millaisia eri konetyyppejä reiteillä lentää.

– Tavoite on niin sanotusti logata eri konetyyppejä, hän selittää.

Mies on reissuillaan kuvannut koneita muun muassa Saksassa, Englannissa, Sveitsissä ja Ruotsissa.

– Lontoon Heathrow on erittäin hyvä kuvauspaikka liikenteen kannalta, ja Saksan kaikki kentät on kuvausystävällisiä.

Joillakin lentokentillä on Helsinki-Vantaan kentän tavoin erikseen järjestetty paikka lentokoneiden seuraamiseen ja kuvaamiseen.

Kuvaustilanne alkaa kameran asetusten säätämisellä ja lentotietojen tarkistamisella netistä. Tihula kuvaa parilla eri järjestelmäkameralla, joissa on erilaiset objektiivit. Kuvauksessa täytyy huomioida säätila, vuorokaudenaika, valaistus ja lämpöväreily. Onnistunut otos palkitsee kuvaajan.

– Välillä olosuhteet ei suo sitä täydellistä otosta, mutta silloin kun sen suo ja vielä joku harvinainen kone on siinä kuvassa, niin on hyvä fiilis.

Onnistuneet kuvat Tihula jakaa sosiaalisen median kanavissa ja harrastajien foorumeilla.

Tänään illalla Tihula suuntasi kavereidensa kanssa Helsingin Kaivopuistoon Ilmailumuseon järjestämään lentonäytökseen.

– Erityisesti kaikki suihkuhävittäjät kiinnostavat minua. Odotan todella hyvää show'ta.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.