Aleksei Navalnyi siirretään sairaalaan – vankilaviraston mukaan oppositiojohtajan terveydentila on "tyydyttävä"

4:10
Nälkälakossa olevan Aleksei Navalnyin paino oli jo viime viikkoon mennessä tippunut 15 kiloa.

Venäjän vankilavirasto ilmoittaa, että syömälakossa oleva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi siirretään rangaistussiirtolan sairaalaan. 

Viraston mukaan Aleksei Navalnyin terveydentila on "tyydyttävä". Viranomaisten mukaan Navalnyi on suostunut ottamaan vitamiinilisiä osana sairaalahoitoa.

Vankilaviraston mukaan päätöksen Navalnyin siirrosta teki ryhmä lääkäreitä. Sairaala, johon hänet siirretään, sijaitsee toisen rangaistussiirtolan alueella.

– Tällä hetkellä A. Navalnyin terveydellinen tilanne arvioidaan tyydyttäväksi; yleislääkäri tutkii hänet päivittäin, viranomaiset ilmoittivat lausunnossaan.

Sydämenpysähdys vaarana

Navalnyi on ollut syömälakossa lähes kolme viikkoa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen.

Navalnyin henkilökohtainen lääkäri Anastasia Vasiljeva sanoi toissapäivänä, että Navalnyita uhkaa sydämenpysähdys, koska hänen verensä kaliumpitoisuus on saavuttanut kriittisen tason.

Navalnyin liittolaisten mukaan vankilaviranomaiset ovat uhanneet Navalnyita pakkosyötöllä. 

Navalnyin asianajajien on määrä päästä tapaamaan häntä tänään iltapäivällä. 

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, jossa hän sai hoitoa viime kesänä tapahtuneen myrkytyksen jälkeen. 

Helmikuussa hän sai noin kahden ja puolen vuoden vankilatuomion, kun vanha kavallustuomio muutettiin ehdottomaksi. 

Tuomiolla ajatellaan olevan poliittinen motiivi.

Navalnyi istuu vankeusrangaistustaan kovasta kurista tunnetussa Pokrovin rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoi unionin ulkoministerikokouksen alkaessa, että EU katsoo Venäjän olevan vastuussa Navalnyin terveydestä. EU on vaatinut Navalnyin vapauttamista ja että hänelle annetaan asianmukaista lääketieteellistä hoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja