Vastaamo-syytetty vaati taas päästä pantavalvontaan – oikeus ei uskonut perustelua perheen elättämisestä

Vastaamo-juttu etenee käräjillä – mitä tapaus on opettanut? 11:17
KATSO MYÖS: Riittääkö poliisin hankkima näyttä Vastaamon tietomurrosta syytettyä Julius Aleksanteri Kivimäkeä vastaan? Katso tietoturva-asiantuntijoiden arvio yltä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on päättänyt pitää Vastaamo-syytetty Aleksanteri Kivimäen edelleen vangittuna. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta syytetty Kivimäki, 26, oli vaatinut, että hänet asetettaisiin tutkintavankeuden sijaan tehostettuun matkustuskieltoon.

Tehostetussa matkustuskiellossa rikoksesta epäiltyä valvotaan teknisin välinein. Käytännössä se tarkoittaa jalkapantaa, jolla epäillyn sijaintia voidaan seurata.

Aleksanteri Kivimäen puolustuksen mukaan vaaraa siitä, että Kivimäki yrittäisi paeta syytteitään, ei enää ole. Asianajaja Peter Jaari vetosi myös siihen, että Kivimäki on ollut tutkintavankeudessa helmikuun lopusta lähtien ja että vankeus vaikeuttaa puolustuksen valmistautumista oikeuden istuntoihin.

Kivimäki kertoi oikeudelle, että hänellä on lapsi ja puoliso, ja että hän haluaisi osallistua näiden elatukseen. Kivimäki myös sanoi, ettei hänellä käytännössä edes olisi mahdollisuutta paeta Suomesta.

Ei ole tavannut läheisiään

Syyttäjät vastustivat Kivimäen vapauttamista. He perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että Kivimäki oli kiinni otettaessa Ranskassa käyttänyt romanialaista valehenkilöllisyyttä, josta hän oli Ranskan viranomaisten mukaan pitänyt kiinni käsittelynsä eri vaiheissa.

Kivimäki sanoi, ettei halunnut Ranskassa epäillyksi väärän henkilöllisyyden käyttämisestä.

– Jos olisin siinä vaiheessa ilmaissut, että henkilöllisyyspaperit ovat väärennetyt, olisin joutunut tunnustamaan syyllistyneeni rikokseen Ranskassa, jossa tämä on ankarasti rangaistavissa -- olen kuitenkin prosessin joka vaiheessa myöntänyt, että (eurooppalainen) pidätysmääräys koskee minua enkä ole yrittänyt välttää luovutetuksi tulemista esittämällä jotain muuta nimeä kuin mikä pyynnössä on ollut, Kivimäki sanoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Asianajaja joutui puuttumaan Julius Kivimäen kirjatemppuun 0:23
KATSO MYÖS: Asianajaja joutui puuttumaan Julius Kivimäen kirjatemppuun

Kuultuaan molempia osapuolia ja pohdittuaan ratkaisuaan tunnin, käräjäoikeus sanoi olevan epätodennäköistä, että Kivimäki noudattaisi tehostetun matkustuskiellon vaatimuksia.

– Oikeus toteaa esille nousseen seikkoja, joiden perusteella (Kivimäen kertomaa) on syytä epäillä. Puoliso ja lapsi eivät asu Suomessa. Kivimäellä ei ole tutkintavankeuden aikana ollut tapaamisia vanhempien tai läheisten kanssa, vaikka olisi ollut mahdollisuus, oikeuden puheenjohtaja laamanni Ilkka Lahtinen listasi.

Oikeus katsoi, ettei mikään Kivimäen toiminnassa tukenut hänen kertomaansa siitä, että hän olisi aktiivisesti tai vapaaehtoisesti pyrkinyt selvittämään Vastaamon rikosasiaa.

– Lisäksi syyttäjät ovat tuoneet esille, että Kivimäellä olisi mahdollisesti peiteltyä omaisuutta, joka voisi mahdollistaa pakenemisen -- vaatimus on hylättävä, oikeus katsoi ratkaisussaan.

Käräjäoikeus hylkäsi Kivimäen samanlaisen hakemuksen myös viime viikolla.

Aleksanteri Kivimäki lauleskeli Queenia ja lekotteli Saint Tropezissa ennen kiinni jäämistään. 0:32
KATSO MYÖS: Aleksanteri Kivimäki lauleskeli Queenia ja lekotteli Saint Tropezissa ennen kiinni jäämistään

Lue myös:

    Uusimmat