Alakoululaisten Halloween-kekkereissä häiriköinnistä epäillyt alle 15-vuotiaita

Poliisille ei jäänyt rikosoikeudellisessa mielessä juurikaan tutkittavaa liittyen viime viikolla tapahtuneeseen tilanteeseen, jossa alaikäisten Halloween-juhlissa häiriköi joukko juhlijoita vanhempia poikia. Näiden epäillään pahoinpidelleen vieraita.

Helsingin poliisi perusti uuden rikosyksikön, joka keskittyy alaikäisten rikoksiin 9:00

Tutkinnanjohtaja Marko Forss kertoo, että poliisi sai asiasta kaksi erillistä rikosilmoitusta. Asiassa on kolme asianomistajaa eli rikoksen uhria ja useampi pahoinpitelyistä epäilty.

Kaikki epäillyt ovat kuitenkin alle 15-vuotiaita, eli he eivät ole rikosoikeudellisesti vastuussa.

Poliisi selvittää alaikäistenkin teot

Poliisi pyrkii kuitenkin Forssin mukaan selvittämään, kuka on tehnyt mitä, sillä se voi vaikuttaa esimerkiksi lastensuojelun toimintaan ja mahdollisiin vahingonkorvausvaatimuksiin.

Forssin mukaan asia ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

– Helsingin poliisin nuorisoryhmälle tulee viikoittain koulussa tai koulun alueella tapahtuneita pahoinpitelyitä, hän kertoo.

"Poliisi on suhteellisen voimaton"

Alle 15-vuotaiden tekemät teot pyritään yleensä saamaan sovitteluun tai niistä tehdään puhuttelut.

– Poliisi on suhteellisen voimaton alle 15-vuotiaiden kohdalla. Toimintavastuu siirtyy sosiaaliviranomaisille, kun alle 15-vuotiaaseen lapseen ei voi pakkokeinoja kohdistaa, hän kertoo.

Forss kertoo, että yli 15-vuotiaidenkin lasten juttuja pyritään mahdollisuuksien mukaan ohjata sovitteluun, vaikka esitutkintatoimenpiteet ovatkin näiden kohdalla poliisille mahdollisia.

Lue myös:

    Uusimmat