Taas uusi lasten väkivallanteko julkisuuteen: Alakoululaiset hyökkäsivät 9-vuotiaan kimppuun – "Puhutaan aika vakavista asioista"

3:13
Lasten keskinäiset pahoinpitelyt ovat nousseet otsikoihin viime aikoina. Asiantuntija kertoo, pitääkö lapsista olla huolissaan.

Poliisi selvittää Jyväskylän Kekkolassa tapahtunutta pahoinpitelyasiaa, jossa 10–12-vuotiaiden lasten epäillään pahoinpidelleen 9-vuotiasta lasta.

Rikoskomisario Ari Luoto kertoo poliisin selvittävän, kuka lapsista on tehnyt tilanteessa mitäkin. Silminnäkijäkertomuksen mukaan tilanteessa oli lyömistä ja potkimista, mutta uhrille ei tullut näkyviä vammoja.

– Henkiset vammat voivat olla sitten toisia, Luoto toteaa.

– Tänään aloitetaan puhuttelut, sitten ollaan viisaampia.

Poliisia kiinnostaa lisäksi luonnollisesti teon syy ja se, onko toiminta ollut pitkäaikaista. Luoto pitää huolestuttavana myös alustavia tietoja siitä, että aikuisten puuttuessa tapahtumiin lapset olisivat lähteneet uhittelemaan myös näille.

– Kun puhutaan näin nuorista, ei ole missään nimessä vähäisiä asioita vaan puhutaan aika vakavista asioista, hän toteaa itse pahoinpitelyasiasta.

Poliisi pyrkii puuttumaan lasten toimiin

Koska epäillyt ovat rikosoikeudellista vastuurajaa nuorempia, ei asia tule etenemään oikeuteen. Poliisi kuitenkin tutkii rikollisen teon, puhuttelee henkilöt ja selvittää tapahtumien kulun.

Luoto kertoo, että poliisi selvittää esimerkiksi lastensuojelullisten toimenpiteiden tarpeen ja pyrkii katkaisemaan mahdollisen rikoskierteen.

Vaikka alle 15-vuotiaat eivät joudu teosta rikosoikeudelliseen vastuuseen, voi nuori joutua maksamaan teoistaan vahingonkorvauksia.

Poliisin selvitettäväksi huolestuttavan paljon alaikäisiin kohdistuvia juttuja

Luodon mukaan heille on tullut pöydälle viitisenkymmentä alaikäisten tekemisiä koskevaa juttua viikossa.

– Näitä tuntuu riittävän. Se on aika paljon ja huolestuttavaa.

Vaikka alle 15-vuotiaat eivät rikosoikeudellisia seuraamuksia saa, pitää Luoto työtä tärkeänä. Poliisi pystyy puuttumaan toimintaan ja samalla saa aikuiset kartalle lasten tekemisistä.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja