Alakoululaiset nuoret ryhtyivät viikoissa yrittäjiksi – finalistit jakoivat menestyvän liikeidean saloja: "Kestävä kehitys kannattaa"

Alakoululaiset ryhtyivät viikoissa yrittäjiksi – Pikkuyrittäjien finaalissa esillä parhaat bisnesideat 6:08
Alakoululaiset ryhtyivät viikoissa yrittäjiksi – Pikkuyrittäjien finaalissa esillä parhaat bisnesideat

Koululaisten yrittäjäkisa huipentui keskiviikkona myyntitapahtumaan ja finaaliin.

Helsingin Triplassa on kova tohina päällä. Ympäri Suomea kerätyt nuoret bisnesnerot ovat päässeet esittelemään tuotteitaan ja pitchaamaan yritysideoitaan tiukalle tuomaristolle. 

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Pikkuyrittäjät-kisan finaaliin pääsi tänä vuonna viisi 4.–6.-luokkalaisten perustamaa yritystä. Esillä on koriste-esineitä, hiustuotteita, koruja, kynttilöitä ja saippuaa. 

Jokaisella yrityksellä on tarkkaan mietitty brändi, hinnasto ja tarina. Koulussa käytävä vapaaehtoinen ohjelma on 18 tuntia kestävä, mutta monella ideaa on hiottu kotonakin. 

Erilaisia saippuoita valmistavien Saippuaprofessoreiden takana olevat nuoret yrittäjät Lilli ja Seela innostuivat ensin kynttilöiden tekemisestä ja kauppaamisesta, mutta ajanhermolla elävät nuoret päätyivätkin palasaippuaan. 

– Ajattelimme, että saippua olisi parempi tähän aikaan, kun on korona ja käsiä pitää pestä enemmän, niin siitä saimme enemmän motivaatiota, Lilli kertoo.

Saippuakauppiaille on tärkeää myös tuotteiden ekologisuus.

– Teemme ilmastolle parempia palasaippuoita, koska nestesaippuasta jäisi muovipullo. Muovipullo on siitä huono, koska kestävää kehitystä kannattaa käyttää, jotta siitä ei jää mitään, Seela markkinoi. 

– Meillä on myös uudelleenkäytettäviä pusseja, jotka ovat hyviä, Seela jatkaa esitellen loppuun mietittyä tuotekehittelyä. 

Sanavalmiit myyjät veivätkin kisassa vuoden parhaan myyntipuheen pestin 30 sekunnin pitchauksella.

Aikeita jatkaa yrittäjänä

Kaurasta koriste-esineitä ja syötävää valmistavan Kaurapuun yrittäjät ovat jo kokeneita myyjiä.

Tuotteiden menekkiä on testattu kotikaupungin syys- ja joulumarkkinoilla. Jatkosuunnitelmakin on selvillä.

– Meillä tulee jokirantakahvilaan Vääksyyn oma myyntipaikka, nuori yrittäjä markkinoi tuomarille ständillään. 

Kuulemassa on Jaajo Linnanmaa, jolle tarjoillaan myös ilmaisia kaurakeksejä. Totinen tuomari ei suostu lahjontaan, mutta nuorten yrittäjyystaitoja kehumaan kyllä. 

– He ovat lähteneet viiden porukalla katsomaan jokaiselle oman roolin. Selkeästi jokainen oli tosi ylpeä omasta roolistaan ja ymmärtänyt sen, että hoitamalla oman hommansa kokonaisuus toimii, Linnanmaa hehkuttaa. 

Kisan vei lopulta vihtiläisnuorten kehittämä Fimovm, joka valmistaa itse tehtyjä pinnejä, korvakoruja, avainnauhoja ja avaimenperiä.

Mukana finaalissa oli myös laadukkaita ja hiusystävällisiä hiusdonitseja valmistava Donitsitytöt sekä ravintoloiden kynttilänjämistä kierrätyskynttilöitä valmistava T.A.M Leggero.

Lue myös:

    Uusimmat