Iisalmen haulikkosurmaa edelsi kauhuelokuvamainen tilanne kotitalon portaikoissa – poika tarttui aseeseen vuosien piinan jälkeen: "Ihan kuin se olis suoraan helvetistä katsonut"

1:01
Näin MTV Uutiset Live uutisoi Iisalmen henkirikoksesta tuoreeltaan.

25-vuotias mies tarttui haulikkoon ja surmasi seitsemänkymppisen isänsä kotitalon yläkerrassa päivä ennen juhannusta. Pojan mukaan tarkoituksena oli ainoastaan uhkailla väkivaltaista isää, mutta tilanne eskaloitui muutamassa sekunnissa.

Esitutkintamateriaalista ilmenee, että kaksikon välit olivat olleet tulehtuneet jo vuosien ajan. Isän ja pojan suhdetta varjosti isän runsas alkoholinkäyttö ja siitä kummunnut ailahtelevan aggressiivinen käytös.

Surma-iltana 18. kesäkuuta poika oli ollut omassa huoneessaan omakotitalon yläkerrassa katselemassa elokuvia. Tuttava oli tullut kyläilemään kaksikon kotiin. Isä oli pojan kertoman mukaan potkaissut huoneen oven auki ja käskenyt raivoisasti tulemaan alakertaan, koska taloon saapui vieras.

Poika ei totellut. 

Kuulusteluissa poika kertoi, että viimeisten vuosien aikana isä oli kohdellut häntä väkivaltaisesti ja saanut raivokohtauksia ilman varsinaista syytä. Alkoholiongelma ja erimielisyydet olivat vuosien varrella pahentuneet. Pojan äiti oli kuollut yli 20 vuotta sitten.

Poika kertoi usein lukkiutuneensa omiin oloihinsa huoneeseensa, koska ei tullut isänsä kanssa toimeen edes silloin, kun tämä oli selvinpäin.

Askeleita portaikosta

Tuttavan lähdettyä poika kuuli, kuinka isä lähti nousemaan yläkerran portaita. Hän otti vaatekomerostaan esiin haulikon, jonka isä oli hänen mukaansa tuonut kotiin edelliskesäiseltä ryyppyreissultaan. Poika oli piilottanut aseen vaatekaappiinsa. Isä puolestaan oli unohtanut haulikon olemassaolon.

Poika kuulosteli lähentyviä askeleita ja latasi aseeseen kolme patruunaa. Hän astui huoneestaan yläkerran käytävälle, käänsi piipun kohti humalaista isäänsä ja käski tätä palaamaan alakertaan.

Poika ajatteli, että aseella uhkaaminen toimisi pelotteena eikä isä uskaltaisi käydä häneen kiinni.

Ensin isä pysähtyikin portaikkoon, laski kätensä kaiteelle ja jäi tuijottamaan jälkikasvuaan.

"Pysähdy perkele"

Poliisikuulusteluissa poika kuvaili tilannetta kauhelokuvamaiseksi. Hän pelkäsi isäänsä ja ajatteli, että pääsisi pian itse hengestään.

Pojan mukaan isä muuttui portaikossa "kuin toiseksi henkilöksi". 

– Käskin sitä varmaan kolme neljä kertaa pysähtymään, että älä tule, pysähdy perkele mutta ei se totellut vaan käveli vaan hiljaa kohti, poika sanoi kuulustelijalle.

– Se oli kyllä ihan jostain muualta se katse. Sellainen tyhjä ja eloton, murhaava katse. Ihan kuin se olis suoraan helvetistä katsonut.

Poika kertoi poliisille, että isä ehti jo ottaa kiinni aseen piipusta, kun hän laukaisi. Isä kaatui suorilta jaloilta taaksepäin. 

Poika palasi huoneeseensa, heitti haulikon sängylle ja joi lisää viskiä, jota hän oli nauttinut noin puoli pullollista jo ennen veritekoa. Aseeseen jääneet kaksi patruunaa hän tyhjensi huoneensa lattialle.

Hän käveli huoneessaan, otti ryyppyä ja kävi välillä katsomassa menehtynyttä isäänsä. Jonkin ajan kuluttua hän soitti itse hätäkeskukseen ja kertoi tapahtuneesta.

Poika lähti kävelemään poliisipartiota vastaan ja jätti haulikon nojaamaan sadevesitynnyriä vasten rintamamiestalon kulmalle. 

Kuulusteluissa mies myönsi syyllistyneensä tappoon. Asiaa käsiteltiin elokuun lopussa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Tuomiota ei ole vielä annettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja