Älä usko tätä viestiä! Postin nimissä leviää katala huijaus – tässä vaiheessa hälytyskellojen tulisi soida

0:42

Useat suomalaiset ovat saaneet viime päivinä huijausviestejä Postin nimissä. Viestien ohjeiden noudattaminen voi johtaa kuitenkin kalliiseen laskuun.

MTV Uutiset sai käsiinsä Postin lähettämäksi merkatun viestin, jossa kehotetaan seuraamaan paketin liikkumista. Niin viesti kuin siinä oleva linkkikin ovat todellisuudessa huijausta, jossa viestin saaja yritetään saada kirjoittamaan auki maksutietonsa.

Kun viestin linkkiä klikkaa, niin sähköposti aukaisee ikkunan, joka ilmoittaa paketin toimitusmaksun olevan maksamatta. Paketti siis viestin mukaan odottaa edelleen lähettämistä, kunnes asiakas sen lähettämisen maksaa.

Yksityiskohdat paljastavat

Toimitusmaksu on näennäisesti pieni, euron tai 1,95 euroa, mutta jo tässä vaiheessa hälytyskellojen tulisi soida. Posti ei pyydä lähetysten vastaanottajilta mitään maksua viestitse.

– Maksua pyydetään ainoastaan asiakaspalvelupisteissä, sanoo Postin tietoturvapäällikkö Kimmo Helaskoski.

Huijauksesta kielivät myös vastaaville viesteille yleiset kirjoitusvirheet. Nyt leviävässä viestissä sana toimitusmaksu on kirjoitettu sekä yhteen että erikseen.

Kun viestin ohjeita seuraa, niin sen saajaa pyydetään lopulta kirjoittamaan maksutietonsa houkuttimena yhden euron hintainen uutuuskännykkä.

Tässä kohtaa kannattaa viimeistään pysähtyä. Tietoturvapäällikkö Helaskosken mukaan Posti ei myöskään pyydä tällä hetkellä mitään henkilötietoja lähettämissään viesteissä.

– Ainoastaan asiakastyytyväisyyttä saatuun palveluun voidaan kysyä.

Euro vaihtuu viideksikympiksi

Netissä leviävien kokemusten perusteella viestissä pyydetty euro vaihtuu kuitenkin pian 49,90 hintaiseksi kuukausimaksuksi.

– Vastaavia viestihuijauksia on ollut pitkin aikaa. Ne ovat yleensä kampanjamaisia. Jos maksukorttitietoja kysytään, niin tilausansasta on monesti kyse.

Yllättävien ja epämääräisten viestien linkkejä tai liitteitä ei kannata avata, vaan viesti tulee poistaa avaamatta, muistuttaa Posti verkkosivuillaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja