Älä usko myyttejä – tyhjäkäynti voi lyhentää autosi elinikää

Vaikea ajokeli talvella on jo itsessään hankala autolle, mutta tilannetta voi pahentaa entisestään tyhjäkäynnillä.

Jos olet yksi monista kuljettajista, joka luulee, että auton tyhjäkäyminen suojelee moottoria, uskot myyttiä, väittää Business Insider -sivusto.

Koneinsinööri ja entinen moottoriurheilija Stephen Ciatti kertoo sivustolle, että auton tyhjäkäynti on polttoaineen tuhlausta. Lisäksi se kuluttaa öljyä pois moottorin tärkeistä osista kuten sylintereistä.

– Ajan myötä tyhjäkäyminen saattaa olla vahingollista sellaisille moottorin osille, jotka ovat elintärkeitä moottorin toiminnassa, Ciatti kertoo.

Vastoin monien uskomuksia tyhjäkäyminen ei pidennä moottorin toimintaikää, vaan pikemminkin lyhentää sitä.

Jos syystä tai toisesta ei ole mahdollista käyttää esilämmitystä, nopein tapa lämmittää moottoria on lähteä vain ajamaan rauhallisesti.

Ciattin mukaan auton käynnistyksen jälkeen puolesta minuutista minuuttiin on hyvä lähtöaika. Riippuen ajo-olosuhteista noin 5–15 minuuttia kannattaa ajaa rauhallisesti, kaasupoljinta säästellen. Kun moottorin lämpötila nousee reiluun 4 asteeseen, auto alkaa kuluttaa normaalin määrän polttoainetta.

Myytti tyhjäkäymisen hyödyistä on peräisin kaasuttimien käytöstä henkilöautojen moottoreissa. Viime vuosituhannen lopulla elektroninen polttoaineen ruiskutus syrjäytti kaasuttimet.

Lue myös:

    Uusimmat