Älä tuomitse kissaa värin perusteella – sorrutko sinä näihin ennakkoluuloihin?

Ei ole kattia karvoihin katsominen – vai onko? Nimittäin ihmiset tuntuvat tuomitsevan kissan koko olemuksen ainoastaan sen turkin värin perusteella.

Ennen kissan hankkimista tulisi muun muassa pohtia, millainen kissa sopii juuri sinun elämäntyyliisi; rotu- vai maatiaiskissa, tyttö- vai poikakissa, vanha vai nuori kissa ja niin edelleen. Mutta onko kissan turkin värillä väliä, kun pohditaan kehräävän lemmikin hankkimista omiin kotinurkkiin?

Kalifornian yliopistossa tehdyssä selvityksessä selvitettiin linkkiä kissojen turkin värin ja adoption määrien välillä. Selvitykseen osallistui 189 kissanomistajaa, joiden mielipiteiden ja kokemuksien perusteella selvisi, että:

Oranssit kissat kuvailtiin useimmiten ystävällisiksi.

Valkoiset kissat tupattiin luonnehtimaan varautuneiksi, ujoiksi, laiskoiksi sekä rauhallisiksi.

Kirjavat kissat (turkissa mustaa, ruskeaa, keltaista) miellettiin suvaitsemattomiksi yksilöiksi, mutta helposti koulutettaviksi.

Mustat kissat kärsivät ikävästä stereotypiasta epäonnentuojina.

Valkoisia, mustia ja kirjavia kissoja pidettiin vähemmän sosiaalisina, kuin oransseja tai punaruskeita kissoja.

Onko värillä oikeasti väliä?

Selvityksessä kävi ilmi, että nämä olettamukset vaikuttivat vahvasti siihen, minkä väriset kissat adoptoitiin uusiin koteihin. Mustat ja ruskeat kissat eivät olleet yhtä suosittuja kuin muun väriset kissat. Tummia kissoja nukutettiin myös eniten.

Kissan turkin värillä ja luonteenpiirteillä ei ole todistettua yhteyttä, mutta silti ihmiset tuntuvat vahvasti uskovan että tietyn väriset kissat olisivat esimerkiksi ystävällisempiä kuin muut. Mustan kissan karttaminen on surullisen yleistä ja Yhdysvalloissa jopa kieltäydytään adoptoimasta mustia kissoja Halloweenin aikaan varmistaakseen, ettei mustia kissoja kohdella kaltoin tuona ajankohtana.

Selvityksen tarkoituksena olikin herättää ihmiset ajattelemaan, että turkin värillä ei pitäisi olla väliä – ainoastaan kissan luonteella. On myös sanottu, että kissan luonne on tavallisesti verrannollinen muuhun ulkomuotoon: isot, vantterat kissat ovat tyyniä ja hiljaisia, pienet ja solakat vilkkaampia ja äänekkäämpiä. Myös eri roduissa on eronsa, mutta täytyy muistaa, että jokainen kissa on oma yksilönsä.


Mitä mieltä sinä olet: onko kissan turkin värillä väliä? Minkä värinen turkki sinun lemmikilläsi on? Kommentoi!

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja