Älä tee tätä virhettä, kun ammut raketteja!

Etelä-Suomi kärsii tänä vuonna lumikadosta, joten lumipenkasta ei ole rakettitelineeksi. Kunnollinen teline onkin avainasemassa raketteja ampuessa, jotta vältytään vahingoilta.

Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa ohjaa tukemaan raketit metalliseen rakettitelineeseen.

– Kaupoista saatava metallinen rakettiteline on hyvä, sillä se on tarpeeksi painava. Sitä voidaan halutessa vielä lisäksi tukea kivillä ja muilla painoilla.

Lumen puutteessa rakettien tukemiseen voi käyttää myös hiekkaa ja kiviä. Kun maa ei ole jäässä, Roudasmaa neuvoo kaivamaan hiekkaa raketin ympärille ja tamppaamaan sen jalalla tukevaksi. Viini- tai muuta lasipulloa ei kuitenkaan saa käyttää rakettien ampumisalustana, sillä pullo on tarkoitukseen liian kevyt.

– Oleellista on, että on kunnollinen, riittävän tukeva alusta raketille. Raketit ovat usein painavia ja ne kaatavat pullon pienestäkin tuulenvireestä, kun painopiste tulee liian ylös.

Käsi ei ole rakettiteline

Roudasmaa muistuttaa, että rakettien ampuminen suoraan kädestä on ehdottomasti kiellettyä.

– Ei ole mitään ilotulitetta, jonka voisi ampua kädestä. Nykyiset roomalaiset kynttilät ovat isompia kuin ennen, joten niitäkään ei missään nimessä kannata yrittää vanhasta muistista ampua kädestä.

Raketteja ammuttaessa pitää ottaa huomioon myös tuuliolosuhteet. Normaalisti raketin lentorata kohoaa kaaressa ylöspäin, mutta tuuli voi tarttua rakettiin ja ohjata sen pois lentoradalta.

– Raketin keppi ja muut jäänteet voivat tällöin pudota odottamattomaan paikkaan. Pitää siis ottaa huomioon, että keppi ei pääse putoamaan yleisön, auton tai naapurin katon päälle.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti:

• Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.

• Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.

• Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.

• Suojaa silmäsi suojalaseilla, ne ovat suositeltavia myös katsojille.

• Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla.

• Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

• Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat