Älä tee näin, kun kohtaat pyöräilijän maantiellä – "Autosta ei välttämättä hoksaa"

Audi-kuski ohitti Arin vaarallisesti Kuopiossa 0:22
Audi-kuski ohitti Arin vaarallisen läheltä Kuopiossa.

Polkupyörän turvallinen ohittaminen maantiellä vaatii malttia.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista valtaosa sanoo ohittavansa pyöräilijät turvalliselta etäisyydeltä. Samanaikaisesti kuitenkin koetaan, että autoilijat yleisesti – siis ne muut autoilijat – jättävät pyöräilijöille liian vähän tilaa ohitustilanteessa.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa huomauttaa tiedotteessa, että pyöräilijästä pääsee maantiellä turvallisesti ohi valitsemalla ohituspaikan oikein ja käyttämällä viereistä kaistaa.

– Ohitustilanteessa autosta ei välttämättä hoksaa pyöräilijän tarvitsemaa tilaa. Arvio sivuttaisesta turvavälistä voi olla turvaton, kun tilannetta katsoo ulkopäin tai pyörän satulasta. Turvalliseen ohitusetäisyyteen vaikuttaa myös ajoneuvon nopeus ja koko, Piippa muistuttaa ja huomauttaa, että myös ilmavirta voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Malttia, malttia

Noin joka viides Liikenneturvan kyselyyn vastannut autoilija ilmoitti, ettei pyöräilijän ohittaminen vaikuta heidän ajonopeuteensa, koska heidän mukaansa pyöräilijän mahtuu aina ohittamaan.

Vain noin joka kolmas vastaaja kertoi ohittavansa pyöräilijän maantielläkin vain silloin, kun vastaan ei tule autoja. Alle puolet pitää kiinni periaatteesta, etteivät lähde ohittamaan pyöräilijääkään paikassa tai tilanteessa, jossa ei ole riittävästi näkyvyyttä eteenpäin.

Piippa sanoo tiedotteessa autoilijoiden vastausten viittaavan siihen, ettei pyöräilijän ohittamiseen suhtauduta samalla vakavuudella ja ennakoiden kuin muiden ajoneuvojen ohittamiseen. Tätä hän pitää jokseenkin nurinkurisena.

– Pyöräilijän kohdalla pitäisi olla entistäkin tarkempana, koska heillä ei ole suojaavaa peltikuorta ympärillään. Ohittamaan voi lähteä vain silloin, kun ohituspaikka on turvallinen ja laillinen. Eli näkemä on riittävä, ketään ei tule vastaan ja turvavälin ohitettavaan pystyy pitämään reiluna niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeen, Piippa painottaa.

Autoilijan ja pyöräilijän väistämissäännöt ratin takaa 4:00
KATSO MYÖS: Tunnetko autoiljan ja pyöräilijän väliset tärkeimmät väistämissäännöt? Tällä videolla tyypilliset kohtaamistilanteet on kuvattu auton ratin takaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat