Älä säästä ilmanvaihdossa – hometta voi syntyä vaikka lasin pinnalle

Kosteusvauriot piinaavat suomalaiskoteja. Joskus vauriot johtuvat puutteellisesta suunnittelusta, joskus huonosta rakentamisesta. Asukas saattaa myös omalla käytöksellään edesauttaa homeen syntymistä.

Myös asukkailla on tärkeä merkitys kosteusvaurioiden ehkäisyssä. Kosteusvaurioiden ehkäisyynon olemassa selkeä ohje: pidä ilmastointi päällä, siivoa, pidä paikat kuivana ja puhtaina.

– Hometta voi syntyä minkä tahansa materiaalin pinnalle, vaikka lasin, kunhan läsnä on kosteutta, homeitiöitä ja ravinteita. Ravinteita voivat olla huonepöly ja lika sekä runsaasti proteiineja sisältävä siitepöly, jota on kaikkialla, Aeroc Jämerän hallituksen puheenjohtaja ja osakas Eero Kalliokoski varoittaa.

– Helppo tapa luoda homeelle altis tila on kasata esimerkiksi vaatehuoneeseen tavaraa niin paljon, ettei siivoaminen enää onnistu eikä ilma vaihdu.

Älä säästä ilmanvaihdossa

Nykyaikainen tehokas koneellinen ilmastointi parantaa sisäilman puhtautta ja lisää asumismukavuutta, eikä muuta tuuletusta yleensä tarvita.

Taloissa, joissa ei ole riittävää koneellista ilmastointia, kaikissa huoneissa, myös kylpyhuoneessa olisi hyvä olla avattava tuuletusikkuna. Ilmanvaihtoa ei kannata katkaista yöksi tai kun poistuu asunnosta.

– Ilmanvaihto vie asunnoissa 25–30 prosenttia kokonaislämmitysenergiasta. Usein asukkaat haluavat säästää energiakustannuksissa, jolloin ilmanvaihtoa käytetään säästeliäästi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kustannukset saattavat tulla moninkertaisesti takaisin kosteusvaurioina.

Kalliokoski muistuttaa myös talon yleisestä kunnossapidosta.

– Vesikaton ja rännien kunto on tarkastettava ja rännit tyhjennettävä roskista säännöllisesti. Kivirakenteiset ulkoseinäpinnat kestävät vuosikymmeniä, kunhan vesivuodot niihin estetään. Sisäpuolella ilmanvaihtokoneiden suodattimet pitää vaihtaa ohjeiden mukaan. Hyvin kunnossa pidetty kevytbetonitalo kestää isältä pojalle ja vielä pojanpojalle, sata vuotta.

Lähde: Jämerä

Lue myös:

    Uusimmat