Älä pyydä anteeksi – olosi paranee?

Uskotko siihen, että väärän teon jälkeen kannattaa nöyrtyä, ja pyytää reilusti anteeksi? Yhdysvaltalaisen selvityksen mukaan tunnet olosi paremmaksi, kun et pyytele tekojasi anteeksi.

Yhdysvalloissa Queenslandin yliopistossa toteutetun selvityksen mukaan anteeksipyyntö ei aina kannata. Selvitys viittaa siihen, että anteeksipyytämisen aiheuttamaa helpotuksen tunnetta parempi tunne on voimaantumisen tunne, joka aiheutuu siitä, kun kieltäydymme pyytämästä anteeksi.

Tutkijat kertovat huomanneensa, että anteeksipyytäminen helpottaa oloa, mutta myös se, ettei ihminen suostu pyytämään anteeksi, voi tuottaa mielihyvää, ja joskus jopa paremman mielen kuin anteeksipyytäminen.

Itsetunto paranee kieltäytymisen myötä

Selvityksen aikana 228 tutkimukseen osallistujaa pyydettiin muistelemaan viime kertaa, kun he olivat tehneet jotakin väärää.

Sitten osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti ryhmiin. Toisessa ryhmässä osallistujien piti kirjoittaa sähköposti, jossa he pyysivät tekoaan anteeksi. Toisen ryhmän jäsenet sen sijaan kirjoittivat sähköpostin, jossa he kertoivat kieltäytyvänsä pyytämästä anteeksi. Sitten ryhmäläiset kertoivat, miltä heistä tuntui jälkeenpäin.

Tulokset auttavat ymmärtämään, miksi toiset ihmiset ovat usein haluttomia pyytämään anteeksi. Kun ihminen kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tämä voi tuottaa ihmiselle voimaantumisen tunteen. Tämä voi myös aiheuttaa voiman- ja kontrollintunteen, joka saattaa parantaa ihmisen itsetuntoa.

Jos et suostu pyytämään anteeksi, voit siis tuntea olosi hieman paremmaksi. Toisaalta tällainen käytös voi aiheuttaa sosiaalisessa elämässäsi vakavia ongelmia. Anteeksipyytäminen voi pelastaa parisuhteen tai ystävyyssuhteen, joka on huomattavasti isompi juttu, kun muutaman tunnin voimaantumisen tunne. Tutkija kertookin toivovansa selvityksen antavan lisätietoja siitä, miksi ihmisten on niin vaikeaa pyytää tekojaan anteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat