Älä pelkää metaversumia – näin se voi helpottaa sinunkin arkeasi

Älä pelkää metaversumia – se voi helpottaa arkeasi monin tavoin 10:04
Älä pelkää metaversumia! Lähestyvä mullistus tulee olemaan merkittävä, mutta sinunkin arkesi voi helpottua monin tavoin.

Habbo Hotel ja Second Life ovat varhaisia ja rajoittuneita esimerkkejä siitä, mistä metaversumissa on kyse, mutta millaisia ulottuvuuksia tulevaisuuden ratkaisut tarjoavat tavallisille ihmisille?

IT-asiantuntija Petteri Järvinen ja Suomen Accenturen toimitusjohtaja Tomas Nyström vierailivat maanantaina Maikkarin Uutisaamussa kertomassa metaversumista ja siitä, mitä trendisana käytännössä tarkoittaa.

Metaversumi-sanaa on käytetty jo 1990-luvun alkupuolella, mutta vasta nyt teknologia alkaa olla siinä pisteessä, että metaversumi voi toimia fyysisen todellisuuden jatkeena ihmisten arkea helpottaen.

– Metaversumi on digitaalisuuden seuraava aalto, joka tulee tässä seuraavan kymmenen vuoden aikana, Nyström kertoo.

Nyströmin mukaan metaversumissa yhdistyvät sekä digitaalinen läsnäolo että digitaalinen omistajuus. Olemme jo hieman raapaisseet metaversumin pintaa muun muassa virtuaalitodellisuuslasien avulla.

Järvisen mukaan VR-lasit ovat osa metaversumin käyttöliittymää samaan tapaan kuin älypuhelin on osa mobiili-internetin käyttöliittymää. Tällä hetkellä markkinoilla olevat VR-lasit ovat tosin vielä kömpelö ratkaisu samaan tapaan kuin ensimmäiset matkapuhelimet olivat kömpelöitä verrattuna nykyisiin älypuhelimiin.

– Ei tuollaista kukaan jaksa pitää päässään koko päivää. Mutta sitten, kun tämä sama tekniikka saadaan vaikka silmälaseihin, älysormuksiin ja älyrannekkeisiin, jolloin voit tavallaan olla läsnä digimaailmassa ja fyysisessä maailmassa ja ne sulautuvat yhteen, niin silloin voi sanoa, että metaversumi on toteutunut.

Mikä on metaversumin hyöty verrattuna perinteiseen internetiin? Mitä metaversumissa voi tehdä ja miten se voi muuttaa vaikkapa pankkipalvelujen tai nettikauppojen käyttämistä? Mitä negatiivisia puolia ja suoranaisia uhkia liittyy metaversumiin? Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta!

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat