Älä nuku sohvalla! Arkiset teot voivat lyhentää sohvasi käyttöikää huomattavasti

Haluatko pitää sohvasi hyväkuntoisena pitkään? Pienillä teoilla sohvasi pysyy kunnossa vuosia. 

Sohvan tulisi kestää vuosia, laadukkaampien jopa vuosikymmeniä. Saatamme kuitenkin lyhentää sohvamme käyttöikää aivan huomaamatta.

Jos et halua hankkia lähivuosina uutta sohvaa, näillä muutamalla yksinkertaisella niksillä pidät sohvasi hyväkuntoisena pidempään. 

Istut aina samassa kohdassa

Ihmiset ovat usein tapojensa orjia, ja monilla meistä onkin juuri se oma suosikkipaikkansa sohvalla. Aina samalla paikalla istuminen tekee sohvallesi kuitenkin enemmän haittaa kuin uskotkaan. Istumalla yhä uudestaan ja uudestaan samalla paikalla tulet murskanneeksi sohvan kuituja ja kulutat jousia paikkasi alla.

Joten viimeistään nyt kannattaa siirtyä toiselle puolelle sohvaa. Istu yhtenä päivänä vasemmalla, yhtenä oikealla ja yhtenä keskellä. Jakamalla painoa tasaisesti estät sohvan liian nopean kulumisen.

Kääntele pehmusteita

Jos haluat saada mahdollisimman pitkäikäisen sohvan, käännä pehmusteita säännöllisesti. Kaikissa sohvissa tämä ei ole mahdollista, mutta jos voit vaihdella pehmusteiden paikkaa tai kääntää ne ympäri, tee se. Vaihtelemalla pehmusteiden paikkoja pidät ne paremmin muodossaan ja estät lässähtämisen.

Älä nuku sohvalla

Sohva on tarkoitettu pääasiassa istumiseen, ei nukkumiseen. Vaikka sohvalla nukkuminen voisikin tuntua väsyneenä houkuttelevalta, kannattaa päiväunille silti siirtyä sänkyyn. Sohvaa ei ole suunniteltu nukkumiseen, jolloin sohvan runko ja pehmusteet kärsivät liian pitkäkestoisesta käytöstä. Tee siis itsellesi sekä sohvalle palvelus, ja käytä sohvaa ainoastaan istumiseen.

Muista puhdistaa säännöllisesti

Sohva on yksi kodin käytetyimmistä huonekaluista. Siksi se kerää itseensä melkoisen määrän myös likaa. Vaikka sohva ei ulkopuolelta näyttäisikään likaiselta, se on todennäköisesti täynnä pölyhiukkasia, kuolleita ihosoluja, ruoan muruja ja paljon muuta. Imurointi ja kankaan pesu ovat yksinkertaisia vinkkejä sohvan käyttöiän pidentämiselle.

Älä pidä suorassa auringossa

Moni meistä pitää sohvaa aivan ikkunan alla, mutta itse asiassa suora auringonvalo voi haalistaa ja heikentää sohvakankaita ajan myötä. Epätasaisesti sohvaan paistava auringonvalo voi aiheuttaa sohvaan myös merkittäviä värieroja. Jos haluat sohvasi näyttävän uudelta pitkään, pidä se poissa auringosta tai käännä sohvaa säännöllisesti paikasta toiseen.

Vaihda päällysteet

Haalistunut ja kulunut sohvakangas saa sohvan näyttämään helposti ikäistään vanhemmalta. Jos et ole valmis hankkimaan vielä uutta sohvaa, kokeile päällysteiden vaihtoa. Uusien päällysteiden osto on helppo ja edullinen keino luoda sohvaasi uutta ilmettä.

Muista myös, että roiskeet ovat sohvan pahin vihollinen. Jos et puhdista tahroja heti, ne saattavat olla myöhemmin mahdottomia puhdistaa.

Lue myös:

    Uusimmat