Älä niistä lapaseen tai yski hanskaan – tässä syy

Taas on se aika, kun suomalaiset niiskuttavat yhdessä. Yhdellä jos toisella on vuotava nenä, siellä täällä aivastellaan ja yskitään kämmeneen. Samalla kädellä sitten kosketaan kaiteisiin, rullaportaiden hihnoihin, ovenkahvoihin ja muihin yleisiin paikkoihin. Ei mikään ihme, että ympärillä niiskutetaan.

Tuttu tilanne bussissa tai junassa istuvalle: Useimmat ympärillä niiskuttavat. Pyyhkäisevät juoksevan nenän kämmeneen tai lapaseen ja tarttuvat sillä taas kiinni kaiteeseen. Tuiki tavallista mutta niin tartuttavaa. Erilaiset hengitystietaudit kuten influenssa ja flunssa leviävät helposti joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä.

Ennaltaehkäiset tautien tarttumista niistämällä nenän nenäliinaan. Käytä nenäliinaa myös yskiessäsi. Muista pestä kätesi usein tai käyttää käsihuuhdetta. Kädet olisi hyvä pestä myös aina kotiin tultaessa. Älä myöskään koskettele huuliasi tai naamaasi pesemättömillä käsillä.

Flunssa kestää muutaman päivän, kun taas influenssan oireet voivat tuntua usean viikon ajan. Tärkeintä molempien hoidossa on lepo.

Flunssa

Flunssan eli nuhakuumeen yleisimpiä aiheuttajia ovat rinovirukset. Flunssa voi olla oireeton tai vähäoireinen. Flunssassa ylempien hengitysteiden infektion yleisimpinä oireina ovat nuha, kurkkukipu, kuiva yskä ja mahdollinen lämpöily. Flunssaan ei ole lääkehoitoa, vaan sitä hoidetaan oireiden mukaan.

Influenssa

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Se alkaa tyypillisesti nousevalla korkealla kuumeella. Influenssaan liittyy myös lihaskipua, pänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuumeen laskettua ilmaantuu samoja oireita kuin tavallisessa flunssassa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Influenssaan on olemassa lääkehoito, joka saattaa lyhentää taudin kestoa jos se aloitetaan 48 tunnin sisään ensimmäisistä oireista.

Flunssa saattaa joskus johtaa välikorvantulehdukseen tai poskiontelontulehdukseen. Muista varoa influenssan jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, joka voi olla pahimmillaan kohtalokas. Jos oireet eivät parane viikossa tai ovat erityisen rajuja, ota yhteys lääkäriin

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat