Älä muutu poikaystäväsi äidiksi – toimi näin eri tilanteissa

Kaikki tuntevat tämän pariskunnan: mies käyttäytyy useimmiten lapsellisesti, ja nainen aina nalkuttaa tai paapoo miestä. Molempien käyttäytymismallit ruokkivat toinen toisiaan. Vältä sama kohtalo, äläkä muutu poikaystäväsi äidiksi!

Aamulla mietit, onko miehesi muistanut ottaa eväänsä mukaan töihin. Iltapäivällä käskytät miestäsi siistimään tietokonepöytänsä. Illalla kerrot, että ensi viikonlopun vietätte vanhempiesi mökillä. 

Kuulostaako tutulta? On huolestuttavaa, jos parisuhteenne vaikuttaa enemmän äiti-lapsi-suhteelta, kuin kahden tasavertoisen aikuisen väliseltä suhteelta. Muodosta terve suhde välttämällä seuraavia käyttäytymismalleja.

"Sinun täytyy tehdä nämä kotityöt"

Välillä kotityölistasi on masentavan pitkä, ja haluaisit miehesi auttavan sinua hommissa. Ei ole kuitenkaan fiksua käskyttää miestä pomon lailla. Luultavasti juuri tämä käytös muuttaa sinut enemmän äidin kaltaiseksi, aukroriteettiseksi hahmoksi parisuhteessanne.

Tämä käyttäytymismalli voi myös tappaa romantiikan parisuhteestanne. Ei ihme, että miehesi kiinnostus sinua kohtaan saattaa vähentyä, kun käytöksesi muistuttaa häntä hänen omasta äidistään.

Sen sijaan, että valittaisit miehelle päivät pitkät hommista, jotka hänen täytyy tehdä kotona, muuta käsky kysymykseksi. "Kannettavassa tietokoneessa on jotain vikaa. Voisitko viedä sen töiden jälkeen huoltoon, vai pitäisikö minun tehdä tämä?" Tällä tavalla luot kuvan siitä, että olette miehesi kanssa tiimi, ettekä pomo ja alainen.

"Nyt sinun täytyy mennä parturiin"

Ei tietenkään ole väärin, että haluat miehesi näyttävän hyvältä, mutta on tyhmää muistuttaa miestä asioista, joista hän osaa itsekin päättää. Ehkä hän tykkää hiuksistaan hieman pidempinä, tai hän on jo suunnitellut parturiajan varausta. Tässä tapauksessa olet vain ärsyttävä. 

Jos käyttäydyt miestäsi kohtaan aivan kuin hän ei osaisi ajatella omilla aivoillaan, hän ei pian ajattele omillaan aivoillaan - eikä myöskään kohta enää ajattele sinua. Anna hänen olla mies, ja päättää omista karvoistaan. 

"Nyt on kyllä aika mennä nukkumaan"

Jos et ole järjestämässä miehellesi seksikästä esitystä makuuhuoneessanne, älä kerro hänelle, milloin on aika mennä nukkumaan. Yritä myös välttää lauseita, jotka alkavat sanoilla "Sinun pitäisi" ja"Sinä et saisi".

Jos kuvittelet, että tehtäväsi on pitää miehestäsi huolta, tai opettaa hänet huolehtimaan itsestään, kuulostat aina äidilliseltä. Kun ymmärrät, että miehesi pitää aikuisena itse huolta itsestään, eikä hänen peräänsä katsominen ole sinun vastuullasi, osaat varmasti huomauttaa asioista ystävällisemmin ja vähemmän käskyttävällä tavalla.

"Ethän sinä nyt voi tuollaiseen paitaan pukeutua!"

Tutkimusten mukaan yksi parhaimmista keinoista pitää yllä hyvää parisuhdetta on välttää turhaa ja ilkeää kritiikkiä suhteessa. Sinun täytyy oppia kertomaan asioista, ilman että pahoitat turhaan miehesi mielen. Miehesi ei ole lapsi, mutta on sellaisia hetkiä ja tilanteita, kun omia kommenttejaan kannattaa varoa.

Jos miehesi esimerkiksi ei ole kovin tyylitietoinen, hän luultavasti sisäistää tämän asian itsekin. Jos vielä haukut miestäsi asiassa, jossa hän on epävarma, luultavasti aiheutat vain ilmiriidan. Voisit asun haukkumisen sijasta yrittää auttaa häntä lempeämmin, sanomalla esimerkiksi "Mielestäni näytät todella seksikkäältä siinä tummansinisessä paidassa, voisitko tänään laittaa sen paidan?"

"Älä nouse turhaan, tuon aamiaisen sänkyyn"

Saat toki välillä hemmotella miestäsi, etenkin silloin, kun hän on ollut erityisen ihana sinua kohtaan. Mutta varo liiallista ja säännöllistä hemmottelua. Mies voi alkaa pitää hemmottelua yleisenä käytäntönä, ja sinä itse taas huomaamatta valut palvelijan rooliin. Hemmotteluun tottuminen saattaa olla miehellesi erityisen helppoa siitäkin syystä, että miehesi on jo tottunut siihen lapsuudessaan ja nuoruudessaan oman äitinsä vuoksi.

Ihmiset ovat perusluonteeltaan laiskoja, ja yrittävät selviytyä asioista mahdollisimman helpolla säästääkseen energiaa muihin asioihin. Luulet ehkä antavasi miehelle sen mitä hän haluaa, mutta todellisuudessa mies on vain tottunut käytökseesi. Mieluummin hän ottaisi naisen, jota hän voi kunnioittaa, ja jonka eteen täytyy nähdä vaivaa.

"Et voi mennä peliin, me olemme menossa illalliselle"

Vaikka miehesi lähtisikin mieluusti illalliselle ystäväsi ja ystäväsi uuden miehen kanssa, älä kuitenkaan sovi yhteisiä menoja säännöllisesti kuuntelematta hänen mielipidettään. 

Tällainen käytös johtaa vain siihen, että miehesi lakkaa olemasta itsenäinen aikuinen, joko laiskuuden vuoksi, tai peläten, että aiheuttaa riitoja suhteessanne. Joskus on parempi, että sovit tyttökaverisi kanssa pariskuntaillan sijaan tyttöjen juoruhetken, ja annat miehellesi vapaaillan, jotta hän pääsee esimerkiksi peli-iltaan kavereidensa kanssa.

MTV Lifestyle on myös Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös:

    Uusimmat