Älä mokaa pyykinpesussa – tämä on pahaksi iholle ja vaatteille

Joka toinen suomalainen ei annostele pyykinpesuainetta ohjeiden mukaisesti. Huolimaton annostelu voi aiheuttaa ihon herkkyyksiä tai oireilua. 

Lähes puolet suomalaisista kertoo, ettei lue pyykinpesuohjeita riittävän tarkasti ja vain joka kahdeksas annostelee pyykinpesuainetta käyttöohjeistuksen mukaisesti. Tämä käy ilmi tutkimuksesta jossa selvitettiin suomalaisten pyykinpesutapoja ja pyykinpesun aiheuttamia iho-oireita.

Huolimattomimpia annosteluohjeiden noudattajia ovat 23–35-vuotiaat nuoret aikuiset. Heistä vain joka seitsemästoista, eli 6 prosenttia annostelee käyttöohjeistuksen mukaisesti. Sen sijaan 56–70-vuotiaista joka viides huomioi ohjeistuksen huolellisesti. 

Oikean annostelun lisäksi myös pyykinpesuohjelman valinnalla on väliä, sillä sopimattoman ohjelman käytöstä voi jäädä ihoa herkistävä pesuaineylijäämä vaatteisiin. Joka viides suomalainen ei kiinnitä huomiota pesuohjelman valintaan.

Liika pesuaine jää vaatteisiin

Lähes joka kolmas suomalainen on saanut oireita pyykinpesuaineen käytöstä. Pyykinpesuaineen käytöstä johtuva kutina tai kihelmöinti on vaivannut joka seitsemää ja ihon kuivuminen joka yhdeksättä suomalaista.  Useita vastaajia oli rasittanut myös pyykinpesusta aiheutunut ihottuma ja tuoksuyliherkkyys.

Pyykinpesuaineen annostuksella ja valinnalla on merkitystä, toteaa Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa: 

– Monella elää tiukassa harhaluulo, että hyvin likainen pyykki tarvitsee suositeltua enemmän pyykinpesuainetta puhdistuakseen. Jos annostelee liikaa, vaatteisiin jää jäämiä pesuaineesta, jolloin iho ärsyyntyy tai alkaa oireilla, kuten kutista. Kutina aiheuttaa raapimista ja iho rikkoutuu ja tulehtuu helpommin.

Pyykinpesuaineille herkkien ihmisten tulisi Vuorenmaan mukaan valita ensisijaisesti hajusteettomia ja nestemäisiä vaihtoehtoja, sillä nestemäinen pesuaine huuhtoutuu pois jauhemaista tehokkaammin. Pyykki tulee lisäksi pestä sopivissa määrissä, jotta se peseytyy ja huuhtoutuu riittävän hyvin. Myös ylimääräinen huuhtelukierros poistaa tehokkaasti kemikaalien jäämiä.

Hyväkuntoiset vaatteet oikeaoppisella pesemisellä

Ihonsa terveyden lisäksi osaavalla pyykinpesulla voi vaikuttaa myös vaatteiden hyväkuntoisina säilymiseen merkittävästi. Monet tekstiilit ovat jo rakenteellisesti käsitelty tiettyä tarkoitusta varten ja saattavat vahingoittua, jos pesuohjeita ei noudata tarkkaan.

– Pesuaineen yliannostelua tulee välttää, sillä se kuormittaa käyttäjänsä ihon lisäksi myös vaatteita ja jätevesiä”, sanoo suunnittelija Tiia Vanhatapio.

Vanhatapio suosittelee pesemään uudet vaatteet ennen käyttöä, jotta vaatteet puhdistuisivat turhista kemikaaleista.

Herkkäihoisen ihoärsytykset voivat lieventyä myös huuhteluaineen käytöllä, sillä se pehmentää kankaan kuituja, jolloin ne eivät ärsytä herkkää ihoa.

Tutkimuksen suomalaisten pyykinpesutavoista ja pyykinpesun aiheuttamista iho-oireista toteuttivat yhteistyössä Neutral ja tutkimustalo Cint .

Lue myös:

    Uusimmat