Mainos

Älä laita kannettavaa jääkaappiin

Tietokoneiden vikatilat ovat lisääntyneet, mutta jatkuvan kaatumisen syy on harvoin säässä. Yleensä vika on käyttöjärjestelmässä tai koneen iässä.

- Tietokoneiden ylikuumentuminen on helteellä todella poikkeuksellista. Ihmisten asunnoissa on harvoin yli 30 astetta. Kauko-idässä käytetään ihan samoja koneita kuin Suomessa, sanoo tekninen johtaja Jari Hakalin Helpsonilta.

Kesällä kuluttajat ovat ihmetelleet tietokoneiden äänekkyyttä.

- Jos tietokoneen tuulettimet huutavat ja kone on polttavan kuuma, voi olla syytä huolestua, Hakalin sanoo.

Tietokoneen lämpöhalvaus on mahdollinen, jos prosessori kuumenee liikaa. Suora auringonpaiste ja kannettavan tietokoneen asettaminen pehmeälle alustalle, kuten sängylle, voivat olla koneelle kohtalokkaita.

- Työskentely helteellä on mahdollista varjossa. Mitä vanhempi kone, sitä suurempi riski on ylikuumenemiselle, sanoo Hewlett Packardin markkinointijohtaja Aimo Asikainen.

Kannettava tietokone kestää hyvin 3-4 vuotta, pöytäkone pidempään. Toisaalta kannettava tietokone kestää lämpöä paremmin. Pöytäkoneeseen kertyy herkemmin pölyä, mikä heikentää koneen jäähdytystehoa.

- Pöytäkoneen ilmanottoaukot pitää imuroida säännöllisesti, Asikainen painottaa.

Pöytätuuletin ei pelasta tietokonetta

Tietokoneissa on lämpösuojaus, joka tarkoituksella sammuttaa koneen. Jos kone kaatuilee jatkuvasti, kannattaa siirtyä viileämpään tilaan. Netistä voi ladata ohjelman, joka näyttää prosessorin lämpötilan.

Jos lämpötila on alle 60 astetta, kuumuus ei ole syy koneen kaatuiluun. Prosessorin lämpötila voi nousta jopa 90 asteeseen. Silloin konetta on syytä viilentää.

- Joskus kuulee, että on laitettu kannettava jääkaappiin, se ei kyllä kannata, Hakalin hämmästelee.

Pöytätuulettimen avulla voi yrittää jäähdyttää tietokonetta, mutta viileä ilma ei välttämättä pääse koneen sisään. Hakalinin mukaan tärkeintä on, että tietokoneen sisällä olevat tuulettimet toimivat.

- Kaupoista saa kannettaville alustoja, joissa on ylimääräisiä tuulettimia.

Jos kone lamaantuu jatkuvasti, on syytä marssia kunnon liikkeeseen. Joskus vanhasta koneesta on luovuttava kokonaan. Tosiasia on, että helle haittaa tietokoneita vähemmän kuin ihmisiä: tietokone kun lisäksi lämmittää asuinhuoneistoa tehokkaasti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.