Älä kutsu deittiä "katsomaan Netflixiä" – suositussa kutukutsussa piilee vaara

Deittailukielessä "Netlix and chill" -lausahdus tarkoittaa kutsua lemmenleikkeihin. Kiertelyn sijaan tarkoitusperistään kannattaisi puhua suoraan ja kysyä, onko toinen kiinnostunut harrastamaan seksiä. Näin vältytään vaarallisilta väärinymmärryksiltä.

Jos tapailukumppanisi kutsuu sinut luokseen "katsomaan Netflixiä", on hänen tarkoituksenaan mitä todennäköisimmin harrastaa kanssasi seksiä.

Termi "Netlix and chill" sai alkunsa nettimeeminä vuonna 2009, ja ilmaisu on reilun kymmenen vuoden aikana vakiintunut tarkoittamaan kutsua lemmenleikkeihin. Lausahdusta toki kannattaa tarkastella asiayhteydessään: kaverin suusta kuultuna sillä on eri kalskahdus kuin Tinder-osuman sanomana.

Tapailukulttuurissa kutsu hengaamaan "Netflixin ja rentoutumisen" ääressä ei ole ongelmatonta, sanoo Women’s Healthin haastattelema seksi- ja parisuhdeterapeutti Michelle Herzog. Koodikielen alla piileskely antaa olettaa, ettei omista seksuaalisista odotuksistaan ja aikomuksistaan tarvitse olla rehellinen.

– Se tarjoaa pakoreitin ihmisille, joilla on vaikeuksia puhua haluistaan suoraan, ja vapauttaa henkilökohtaisesta vastuusta, Herzog sanoo.

Kiertoilmaisut voivat helposti johtaa väärinymmärryksiin. Pahimmillaan elokuvaa katsomaan kutsuttu henkilö kokee, että häntä painostetaan seksiin.

Kiertely on osa toksista deittailukulttuuria

"Netlix and chill" -ilmiö on Herzogin mukaan osa myrkyllistä tapailukulttuuria, joka on opettanut ihmisiä piilottamaan todelliset tarkoitusperänsä. Kiertelyn ja kaartelun sijaan hän suosittelee ihmisiä puhumaan avoimesti aikeistaan.

Suoruus voi tuntua kiusalliselta ja pelottavaltakin, mutta riski kannattaa ottaa. Kysymällä tapailukumppanilta, olisiko hän valmis etenemään suhteessa seksuaaliseen kanssakäymiseen, ihminen saa rehellisen vastauksen ja tietää, missä mennään.

Lauri käytti nettideittipalveluita 10 vuotta – mitä "Tinder-kulttuuri" tekee parinvalinnalle? Juttu jatkuu videon alla.

Lauri käytti nettideittipalveluita 10 vuotta – mitä"Tinder-kulttuuri"tekee parinvalinnalle? 1:53
KATSO VIDEO: Sen Oikean etsimistä vai pinnallista bisnestä? Pariterapeutti Elina Tanskanen ja pitkään nettideittaillut Lauri Kuparinen pohtivat aihetta Uutisaamussa.

Miten vastata "Netlifx and chill" -pyyntöön?

Mikäli tapailukumppani pyytää luokseen katsomaan Netlixiä ja rentoutumaan, suosittelee Herzog pohtimaan, miltä ajatus seksistä kyseisen tyypin kanssa tuntuu.

Jos seksiä ei halua, voi asiasta sanoa toiselle suoraan ja ehdottaa jotain muuta tekemistä. Omien rajojensa tuntemista ja arvostamista ei tarvitse hävetä.

Jos taas kutsu elokuvaa katsomaan saa pöksyt pyörimään jaloissa, kannattaa siitäkin kertoa toiselle. Näin molemmille on selvää, että kumpikin on halukas ottamaan osaa hengailuun seksuaalisissa merkeissä eikä vahingollisille arvailuille jää varaa.

Toki tapaamisen aikanakin on oikeus muuttaa mieltään. Seksi perustuu suostumukseen eikä koskaan ole liian myöhäistä sanoa ei tai pyytää hidastamaan tahtia. Seksi ilman suostumusta on raiskaus.

Kun sukuvietti on todella voimakas: Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä hyperseksuaalisuudessa on kyse.

30 sekunnin tietoisku: MItä on hyperseksuaalisuus? 0:30
KATSO VIDEO: Mitä on hyperseksuaalisuus?

Lue myös:

    Uusimmat