Älä jätä leipomuksia viime tinkaan – näin helpotat jouluvalmistelujasi

Kaikkien jouluruokien ja -leivonnaisten tekoa ei kannata jättää aatonaattoon, vaan stressiä välttääkseen voi joitain osia joulun menusta valmistella hiljalleen.

Yksi eniten joulumieltä tuovista leipomuksista on piparkakkutalo, jonka voi leipoa hyvissä ajoin tuomaan kotiin jouluista tunnelmaa. Samoin tavalliset piparkakut voi leipoa jo pitkälti ennen joulua, sillä ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössä. Myös makeat ja suolaiset piirakat voi tehdä pakkaseen ajoissa.

Joitain laatikoita voi valmistella jo etukäteen. Esimerkiksi porkkana- ja lanttulaatikot voi tehdä valmiiksi, laittaa raakana pakkaseen ja paistaa vasta aattona.

Jos joulupöytää koristamaan aikoo leipoa kuivakakun, voi senkin tehdä jo joulua edeltävällä viikolla. Parhaiten kuivakakku säilyy viileässä, ei kuitenkaan jääkaapissa.

Viime hetkille kannattaa jättää leivonnaiset, joiden maku on tuoreena parhaimmillaan. Esimerkiksi joulutortut kannattaa paistaa juuri ennen syömistä, sillä ne ovat parhaimmillaan vasta paistettuina.

Myös joulupullia, -leipiä ja -limppuja kannattaa paistaa vasta juuri ennen syömistä. Ne voi kuitenkin myös leipoa hyvissä ajoin ja laittaa pakastimeen odottamaan aattoa.

Voit leipoa...

... hyvissä ajoin ennakkoon: Piparit, piparkakkutalo sekä pakastimeen suolaiset ja makeat piirakat, kuivakakut ja laatikot

... useita päiviä ennen aattoa: Kuivakakut

... mieluusti vasta aattona: Joulutortut, joulupulla, joululeivät


Kokeile näitä jouluisia reseptejä:

MUISTA MYÖS:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat