KRP:n rikosylikomisariolle sakkoja Anneli Auerin tietojen urkkimisesta

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Rabbe von Hertzen on saanut hovioikeudessa sakkoja Anneli Auerin tietojen urkkimisesta. Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuli 15 päiväsakkoa eli 915 euroa maksettavaa.

Vantaan käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen.

Tuomion mukaan von Hertzen haki poliisin järjestelmästä Aueriin liittyvien epäiltyjen seksuaalirikoksien ja henkirikoksen tutkintailmoituksia syyskuussa 2011, vaikka tähän ei ollut virkatehtäviin perustuvaa syytä.

Von Hertzen selitti katsoneensa tietoja, koska Iltalehden artikkelin mukaan Auerin perhe oli harkinnut muuttoa Espanjaan. Von Hertzen työskenteli ainoana suomalaisena poliisimiehenä Espanjassa, ja tehtäviin kuului myös oma-aloitteinen rikostiedustelu.

Hovioikeus katsoi, ettei von Hertzen kyennyt ilmoittamaan sellaista tehtävää, joka olisi oikeuttanut häntä avaamaan Aueria koskevat tiedot. Sillä ei oikeuden mukaan ollut väliä, että tehdyt haut eivät johtaneet tietojen lukemiseen. 

KRP: Uteliaisuus hyvä lain rajoissa 

Yksi kolmesta oikeuden jäsenestä olisi hylännyt syytteen. Eri mieltä olleen hovioikeudenneuvoksen mukaan liian tiukat rajat ovat omiaan jopa hillitsemään oma-aloitteista rikostutkintaa.

Myös käräjäoikeus katsoi, ettei oma-aloitteiselle rikostiedustelulle voi asettaa selkeitä rajoja.

Von Hertzen sanoo olevansa pettynyt.

– En ajatellut, että näin kävisi. Äänestystuloshan siinä on. Totta kai kunnioitan tuomioistuimen päätöstä, hän sanoo.

Von Hertzen sanoo, ettei vielä ole ehtinyt miettiä mahdollista valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta.

KRP:n päällikkö Robin Lardot toteaa, että oikeuden päätös tuli äänestyksellä, jota ennen käräjäoikeus oli kumonnut syytteen. KRP tarkastelee hallinnollisesti, vaikuttaako ratkaisu esimerkiksi poliisin ohjeistuksiin, ja tekee asiassa virkamiesoikeudellisen ratkaisun.

Lardot katsoo, että poliisimiehen pitää tiettyyn rajaan saakka olla tiedonhaluinen, jotta oma-aloitteinen rikostorjunta ei kärsi.

Auerin tietojen urkinnasta nostettuja kymmeniä syytteitä käsitellään eri puolilla maata.

Von Hertzenin tuomiosta kertoi ensimmäisenä Aamulehti. 

Lue myös:

    Uusimmat