Al-Holin leirissä kymmeniä kiinni Isisin vastaisessa operaatiossa

Pekka Haavisto Ylellä: al-Holissa vielä viitisentoista lasta äiteineen 0:42
Tammikuussa ulkoministeri Peka Haavisto kertoi että al-Holin leirillä on vielä viitisentoista lasta äiteineen.

Kurdiviranomaiset ottivat sunnuntaina al-Holin leirissä kiinni kymmeniä ihmisiä äärijärjestö Isisin vastaisessa operaatiossa. Kurdien edusmiehen Rami Abdul Rahmanin mukaan pidätettyjen joukossa oli syyrialaisia ja ulkomaalaisia, joita epäillään Isisin tukijoiksi.

Operaation arvioidaan kestävän ainakin puolitoista viikkoa. Sen tavoite on heikentää Isisin toimintaa al-Holissa ja turvata leirillä asuvien elämää. Lisäksi sen on tarkoitus antaa hyväntekeväisyysjärjestöille paremmat mahdollisuudet toimia leirillä turvallisesti.

Isisiä vastaan taisteleva Yhdysvaltain johtama liittouma sanoi tukevansa operaatiota tiedustelutiedoilla.

Al-Hol on Syyrian koillisosassa sijaitseva leirikokonaisuus, jossa on yli 60 000 ihmistä, joista useimmat ovat naisia ja lapsia. Alue on kurdien hallussa. Syyrialaisten ja irakilaisten ohella siellä pidetään muun muassa eurooppalaisia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Asukkaat päätyivät leirille sen jälkeen, kun Isisin julistama kalifaatti kaatui kaksi vuotta sitten.

Alkuvuoden aikana kymmeniä surmatekoja

Al-Holin olot ovat vähintäänkin karut ja turvallisuustilanne on heikentynyt. Syyrian tilannetta tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin laskujen mukaan leirillä on alkuvuoden aikana tapahtunut noin 40 surmatyötä. Kurdiviranomaiset syyttävät teoista Isisin kannattajia, mutta humanitaaristen lähteiden mukaan joidenkin syyt voivat johtua eri kansanryhmien välisistä kiistoista.

YK julkaisi viime kuussa raportin, jossa se muun muassa varoitti tuhansien lapsien olevan vaarassa joutua Isisin vaikutusvallan piiriin.

YK ja kurdiviranomaiset ovat toistuvasti esittäneet toiveen, että esimerkiksi Euroopan maat kotiuttaisivat leiriltä kansalaisensa. Tulokset ovat toistaiseksi olleet laihoja.

Viimeksi alkuviikosta belgialainen Child Focus -yhdistyksen asiantuntija Heidi De Pauw varoitti, että kurdijoukot ovat menettämässä leirin hallinnan, ja vaati, että länsimaat noutaisivat kansalaisensa pois sieltä.

Lue myös:

    Uusimmat