Al-Hol -kotiutukset ovat maksaneet tähän mennessä Suomelle lähes 400 000 euroa – tehtävä jatkuu edelleen

3:31
Katso myös: Kokoomuksen konkarikansanedustajan Ben Zyskowiczin mukaan hallitus olisi voinut toimia joulukuun al-Hol kotiutuksissa toisin.

Ulkoministeri Haavisto kertoi tammikuussa, että leirillä on vielä viitisentoista lasta. 

Noin 20 suomalaislapsen ja heidän äitiensä kotiuttamisesta Koillis-Syyriasta on tähän mennessä kertynyt Suomen viranomaisille yhteensä noin 395 000 euron kustannukset, kertoo Valtioneuvosto tiedotteessaan.

Kotiuttamistehtävä al-Holin leiriltä alkoi vuonna 2019.

Tiedotteen mukaan kaikki kulut eivät ole olleet välittömästi selvillä, mutta nyt ulkomnisteriö on selvittänyt ne kattavasti.

Viranomaisten matkakulujen osuus kokonaiskustannuksista on noin 199 000 euroa. Summa sisältää matkaliput, majoituskulut ja päivärahat. Kuljetusvälineiden vuokrien osuus on noin 118 000 euroa.

Ulkoministeriö ei erittele julkisesti turvallisuuskulujen osuutta viranomaistoiminnan varmistamiseksi. Myöskään pienempiä kulueriä ei eritellä turvallisuussyistä.

– Jokaiselta avustettavalta on peritty hänen omat matkakulunsa Suomeen ja matkustusasiakirjojen hinta. Viranomaistoiminnan välillisiä kustannuksia, kuten viranomaisten matka- ja majoituskuluja tai turvallisuusjärjestelyjen kuluja ei peritä kansalaisilta, tiedotteessa kerrotaan.

Tehtävä jatkuu

Suomalaislasten kotiutustehtävä Al-holin leiriltä jatkuu edelleen.

Valtioneuvoston mukaan leirin turvallisuustilanne on heikentynyt kuluvan talven aikana, ja tuntemattomat tekijät ovat surmanneet yli 40 henkeä jo tämän vuoden aikana.

– Kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama, tiedotteessa todetaan.

Ulkoministeri Pekka Haavistokertoi tammikuussa Ylellä, että leirillä on vielä viitisentoista suomalaislasta äiteineen.

Viimeksi Suomeen kotiutettiin joulukuussa 2020 kaksi äitiä ja kuusi lasta. Opposition mielestä äitejä ei olisi pitänyt tuoda Suomeen. Viranomaisten mukaan äitejä ei ollut mahdollista erottaa lapsistaan.

Valtioneuvoston mukaan huonoin vaihtoehto olisi jättää lapset leirille, sillä ne voisivat aiheuttaa uhan Euroopalle tulevaisuudessa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 18.3.2021 klo 7.53. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja