Mainos

Kurdiviranomaiset: Isis-taistelijoiden perheitä pakeni leiriltä pommituksen yhteydessä

12:48
MTV Uutiset Live: Minne siviilit pakenevat Turkin iskuja? SPR:n avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo, miten ihmisiä Syyriassa voidaan auttaa

Pohjois-Syyriassa Ain Issan leiriltä on paennut lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä, kertovat kurdiviranomaiset. 

Viranomaisten mukaan leirillä on tuhansia äärijärjestö Isisin jäsenten perheenjäseniä, mutta tällä hetkellä siellä ei ole vartijoita. 

Jotkut ovat onnistuneet pakenemaan. Leiri sijaitsee sen alueen lähistöllä, jossa Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema, nimettömänä pysyttelevä työntekijä Ain Issan leiriltä sanoo, että pakenijoita olisi ollut yli 100. Saman arvion esittää sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Järjestö ei tarkenna, minkä maiden kansalaisista on kyse.

Turkin hyökkäyksen on pelätty johtavan siihen, että Isisiin kuuluneita pääsee pakoon kurdien vartioimilta leireiltä ja Isis voimistuu muutoinkin uudelleen.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12 000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia. Lapsia on arviolta 8  000, naisia 4 000.

Kurdijoukot kertoivat perjantaina, että Isis-taistelijoita olisi päässyt pakoon kurdien vartioimasta vankilasta maan koillisosassa. Joukkojen edustajan mukaan vangit pääsivät pakoon sen jälkeen, kun Turkki pommitti aluetta.

Jopa satojatuhansia pakoon sotatoimien tieltä

YK:n arvion mukaan Turkin hyökkäys kurdijoukkoja vastaan on toistaiseksi pakottanut noin 130 000 ihmistä pakenemaan kotoaan. Järjestö uskoo, että luku nousee 400 000:een.

Toistaiseksi useimmat kotinsa jättäneet ovat löytäneet oleskelupaikan sukulaisten tai muun yhteisön luota. Yhä useampi kuitenkin päätyy muun muassa kouluihin perustettuihin majoituksiin.

Turkin sotatoimet Pohjois-Syyriassa alkoivat keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siirsi amerikkalaiset joukot pois alueelta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja