Hallitus vastaa opposition välikysymykseen al-Holista – eilen tehtyä poliittista päätöstä on tulkittu eri tavoin hallitusleirissä

9:21
Hallitus piti tiedotustilaisuuden päätöksestään.

Hallitus vastaa tänään eduskunnassa opposition välikysymykseen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa.

Hallitus teki asiasta eilen poliittisen päätöksen. Sen mukaan Suomi pyrkii kotiuttamaan al-Holin leirin suomalaislapset niin pian kuin mahdollista. Päätöksen mukaan toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

Leirillä on mediatietojen mukaan 40 suomalaista ja heistä noin 30 on alaikäisiä lapsia. Keskustelu etenkin lasten äitien kotiuttamisesta on käynyt kuumana. Hallituksen linjaa eilen selventänyt pääministeri Sanna Marin (sd.) ei pystynyt vastaamaan kysymykseen siitä, voivatko suomalaiset viranomaiset tuoda al-Holin leiriltä myös aikuisia, jos se katsotaan lapsen edun mukaiseksi.

– Tämä on viranomaisten harkintavallassa oleva asia. Minä en pysty vastaamaan siihen, kuka tuodaan ja milloin tuodaan, hän sanoi.

Eriäviä tulkintoja

Hallituspuolueissa tehtyä poliittista päätöstä on tulkittu varsin eri tavoin. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tulkitsi asiaa niin, että poliittinen päätös teki lapsen edusta toissijaisen ja turvallisuusnäkökulmista ensisijaisen asian.

– Tämä taas tarkoittaa, että jokaisen mahdollisesti leiriltä poistuvan olisi saatava puhtaat paperit suojelupoliisilta. On hyvin vaikeaa nähdä, että tällaisia olisi tulossa muille kuin lapsille, Kärnä kirjoittaa tiedotteessa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) puolestaan tulkitsi päätöstä niin, että myös lasten äitejä voidaan tuoda Suomeen, jos se katsotaan lapsen edun mukaiseksi.

– On mahdollista, että myös äitejä kotiutetaan, mutta jokainen ratkaisu perustuu viranomaisen suorittamaan harkintaan ja lapsen edun arviointiin, Andersson kirjoitti eilen Twitterissä.

Hallituksen päätöksessä todetaan, että viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Lisäksi hallitus linjaa, että osana tapauskohtaista harkintaa viranomainen pyrkii kaikin käytössä olevin tiedoin ja toimin varmistamaan, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville.

Välikysymyksen äänestykset huomenna

Eduskunnan täysistunto alkaa aamukymmeneltä.

Välikysymyskeskusteluun päästään iltapäivällä kello kahden ja viiden välillä. Sen jälkeen eduskunta käsittelee budjettia. Keskustelu välikysymyksestä jatkuu tarvittaessa illalla budjetin käsittelyn jälkeen. Äänestykset välikysymyksestä ovat luvassa huomenna.

Tänään on myös luvassa luottamusäänestys hallitusohjelmatiedonannosta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja