Akupunktio selätti Ninan terveysongelmat

Täyttä huuhaata, totesi Nina Partanen kuultuaan akupunktiosta. Ninan nykyinen terveys on kuitenkin pitkälti juuri akupunktion ansiota.

Nina Partasen terveysongelmat alkoivat vuonna 2000, kun hän sairastui sarkoidoosiin; sairauteen, jossa eri elimiin muodostuu pieniä tulehdussolukertymiä.

Ninan sarkoidoosi alkoi keuhkoista ja paheni siirtyessään maksaan. Lopullinen niitti terveyteen tapahtui vuonna 2006 moottoripyöräonnettomuuden myötä. Jokin Ninan olkapäässä meni rikki.

− Vaivaa hoidettiin yhdeksän kuukautta pelkästään särkylääkkeillä ja kortisonipistoksilla. Vedin päivittäin useita lääkkeitä, ja silti oikea olkapää oli melkein toimintakyvytön. En pystynyt nukkumaan kivuiltani, ja mieliala oli maassa, Nina kertoo.

Piikkikammoisena akupunktioon

Ninan veli oli hakenut jo aiemmin akupunktiosta apua omiin terveysongelmiinsa. Kun hän otti hoitomuodon puheeksi, Nina viittasi ehdotukselle kintaalla.

− Ajattelin heti, että en lähde. Mielestäni akupunktio oli täysi huuhaa-juttu. En muutenkaan pidä piikeistä, Nina kertaa reaktiotaan.

Veli piti pintansa ja raahasi siskon väkisin akupunktiolääkäri Ossi Airaksisen vastaanotolle. Piikkikammoisen naisen kehoon painettiin neuloja aina jalkapöydästä päälaelle asti.

Nina tunsi olonsa piikkisiaksi.

− Se tuli yllätyksenä, etteivät neulat sattuneet. Ossi sanoi hoitavansa kipujen ohella unettomuutta sekä alakuloista mielialaa.

Leikkauksen ja akupunktion myötä työkykyiseksi

Nina sai kokea ensimmäiset dramaattiset muutokset olotilassaan jo pian vastaanotolta poistuttuaan.

− Särky helpotti melkein heti. Illalla nukahdin seitsemän aikaan itsekseni sohvalle. Soitin Ossille seuraavana päivänä ja sanoin, etten olisi ikinä uskonut tätä!

Nina alkoi käydä akupunktiohoidoissa viikoittain. Kivut helpottivat, mutta samalla Nina tiesi, että olkapäässä oli vialla jotain muutakin.

− En pystynyt käyttämään kättä kuten ennen, olin jatkuvasti sairauslomalla. Lopulta vaadin työterveyslääkäriltä lähetteen magneettikuviin.

Kuvauksissa paljastui, että olkapään nivelsiteet olivat revenneet kainalon puolelta irti. Leikkaus kesti yli kolme tuntia. Operaation jälkeen kivut yltyivät järkyttäviksi.

− Viikon kuluttua lähdin Ossin vastaanotolle. Akupunktio auttoi jälleen kipuun. Kolme kuukautta leikkauksesta olin takaisin töissä.

Eroon myös sarkoidoosista

Olkapään kivut eivät ole ainoa vaiva, johon akupunktio on tuonut helpotuksen. Kun Nina meni ensimmäistä kertaa Ossin vastaanotolle, hänen maksa-arvonsa olivat sarkoidoosin vuoksi hälyttävät. Akupunktiolääkäri alkoi hoitaa samalla kyseistä vaivaa.

− Minulle oli aiemmin räätälöity yksilöllinen hoitosysteemi. En pysty käyttämään kovin paljoa kortisonia, joten sain sitä silloin tällöin arvojen noustua oikein korkealle.

Akupunktion myötä tulehdusarvot kääntyivät laskuun. Nina kävi ohessa kahden kuukauden välein lääkärissä.

− Kun lääkäri ilmoitti, että arvot olivat korkealla, painelin Ossille. Parin päivän kuluttua menin uusiin kokeisiin, ja arvot olivat palanneet normaaleiksi. Tänä päivänä sarkoidoosi on poistunut kokonaan, Nina iloitsee.

Myös tytär sai avun

Ninan sydäntä lämmittää erityisesti se, että myös oma tytär on hyötynyt akupunktiosta. Kaarinalla todettiin jo nuorena vaikea astma sekä pahat ruoka-aineallergiat.

− Yhdessä vaiheessa jouduimme viettämään vuoden käytännössä kotona. Tyttöä ei voinut viedä bussiin, kauppaan, ei minnekään.

Nina puhui Ossille tilanteesta. Kaarina alkoi käydä akupunktiohoidoissa muutaman kerran kuussa.

Vuosi hoitojen aloittamisesta pienen potilaan terveydentilassa tapahtui täydellinen muutos.

− Kaarinalla ei ole ollut enää minkäänlaisia astmaoireita. Hän ei joudu käyttämään astmalääkkeitä edes flunssan aikana, mikä on uskomatonta.

− Tyttö oli ennen litimärkä hiestä, ja sekin hoidettiin. Myös allergiaoireet helpottivat jonkin verran, erityisesti siitepölyallergia. Ja meillä on nykyään kissa ja kaksi hamsteria, Nina kertoo.

Akupunktio on tullut Partasen perheeseen jäädäkseen. Äiti aikoo käyttää myös poikansa vastaanotolla, jahka hän hieman vanhenee. Nina aikoo myös itse kokeilla akupunktion vaikutusta äskettäin todettuun harmaakaihin alkuun.

− Ensimmäinen kerta ei välttämättä tuo apua, varsinkaan jos kyseessä on pidempiaikainen sairaus. Olen todella onnekas, että minuun akupunktio puri alusta lähtien, Nina iloitsee.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja