Aku Louhimies esiintyi iloisena kansan keskellä Porissa – vaikenee kohusta MTV Uutisten haastattelussa: "Juttu on kesken, puhutaan siitä myöhemmin lisää"

1:00:42
MTV Uutiset Live näytti SuomiAreenasta Vihatuimmat suomalaiset -keskustelun – vieraina Päivi Nerg, Tuure Boelius, Aku Louhimies ja Hannu Lauerma.

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies joutui julkisen kohun kohteeksi runsas vuosi sitten maaliskuussa, kun useat näyttelijät kertoivat Ylen jutussa Louhimiehen nöyryyttävistä ja alistavista metodeista kuvauksissa.

Ylen jutussa näyttelijät kertoivat, että Louhimiehen käyttäytyminen kuvauksissa etenkin naisia kohtaan on alistavaa ja joskus sadistista.

Kohu Louhimiestä kohtaan kesti pitkään ja vaikutti hänen töihinkin, mutta tänään Porin SuomiAreenassa vieraillut Louhimies ei halunnut kommentoida asiaa.

– En pysty kommentoimaan sitä tässä vaiheessa, koska jutussa on viranomaisselvitys kesken. Annetaan viranomaisten tehdä työnsä rauhassa ja siitä varmasti puhutaan myöhemmin lisää, Louhimies sanoi MTV Uutisille.

Tutkintapyyntö poliisille

Louhimies teki Ylen toimittajan Sara Rigatellin maaliskuussa 2018 julkaistusta artikkelista poliisille tutkintapyynnön viime vuoden lopulla. Hän pyysi poliisia selvittämään Rigatellin ja Ylen vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen toimia.

Louhimies yritti ensin saada artikkeliin oikaisua, mutta hänen mukaansa virheitä ei korjattu.

Rigatelli kertoi vielä jutun jälkeen Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle Louhimiehen ohjaustavoista ja Ylen jutun aiheuttamasta kohusta. Louhimiehen pesti BBC:n tilaamassa tv-sarjassa päättyi tämän jälkeen.

Louhimies ei halua eikä pysty vielä avaamaan sitä, miltä hänestä tuntui joutua kohun keskelle ja millaiset vaikutukset sillä oli hänen työhönsä tai henkilökohtaiseen elämään.

– Tässä vaiheessa en pysty asiasta puhumaan.

Ei vihaa mediaa kohtaan

Louhimies joutui kohun aikaan myös valtavan julkisuusmyllyn keskelle. Hänellä ei kuitenkaan herännyt vihaa mediaa kohtaan eikä hän saanut asiasta kansalaisilta vihapostia.

– Se kohu ei johtanut sellaiseen. Mediaa ei varmaan kannata myöskään vihata.

– Viha on sellainen tunne, joka ei ole kauhean hedelmällinen. Se hyvin harvoin johtaa mihinkään. Usein se kumpuaa kuitenkin tietämättömyydestä tai pelosta, jostain tuntemattomasta ja tuntemattoman pelosta, hän sanoo.

Ei vihapostia kansalaisilta

Louhimies osallistui keskiviikkona Porin Suomi Areenassa Vihatuimmat suomalaiset-keskusteluun. Louhimies kertoi saaneensa kutsun keskusteluun elokuviensa takia.

– Luulen, että olin keskustelussa ennen kaikkea sen takia, että siinä puhuttiin tarinoista ja miten tiedonvälitys polarisoituu. Elokuvissa on aina hyvä ja paha, mutta se on tietyllä tavalla siirtymässä myös viestintään, Louhimies sanoo.

Häirintäkohu, jonka keskelle Louhimies joutui, ei kuitenkaan johtanut siihen, että hän olisi saanut vihaista palautetta tai postia kansalaisilta. Keskustelu keskittyi Louhimiehen mukaan elokuva-alalle.

– En ylipäätään saa paljon vihapostia.

Töitä ulkomailla

Louhimies tekee parhaillaan töitä ulkomailla, koska viime vuoden lopulla hän alkoi ohjata Irlannissa englanninkielistä Viaplayn tv-sarjaa Rig 45. Louhimies ohjaa sarjan toisen tuotantokauden. Sarjan on tarkoitus tulla ensi-iltaan vuonna 2020.

– Ohjelman jälkityöt ovat vielä kesken ja ne jatkuvat Tukholmassa ja Lontoossa elokuussa. Se on pitänyt minut nyt kiireisenä.

Kesällä Louhimies lomailee Suomessa. Työnsä vuoksi hän kuitenkin matkustaa paljon myös ulkomailla.

Uusiakin projekteja on tiedossa, mutta niistä Louhimies ei vielä pysty puhumaan mitään.

Uran suurin elokuva

Vuonna 2017 Louhimies ohjasi uransa suurimman elokuvan Tuntemattoman sotilaan. Sotaelokuva on tähän mennessä kerännyt reilusti yli miljoona katsojaa Suomen elokuvateattereissa. Lisäksi elokuva on kerännyt katsojia myös striimauspalveluissa.

– Tuntemattoman matka jatkuu myös ulkomaille. Sen teatteriensi-ilta oli Japanissa nyt kesäkuussa. Tuntui aika hienolta, kun ystävät laittoivat viestiä, että katsopas, täällä on suomalainen elokuva pitkästä aikaa Japanissa. Oli hienoa sanoa, että se on minun ohjaama, Louhimies kertoo iloisena.

Tuntematon sotilas oli erityisen suuri elokuva Louhimielle, mutta myös koko Suomelle.

– Se oli ihan mielettömän iso elokuva koko Suomen mittakaavassa. Ei noin laajasti koko kansaa tavoittavia teoksia ihan helposti synny. Hienoa, että se on koskettanut ja yhdistänyt suomalaisia ja myös muita. Olen saanut paljon kannustavaa palautetta siitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja