Aktivistit töhrivät kuningas Charlesin ensimmäisen virallisen muotokuvan Lontoossa

Animal Rising -eläinoikeusryhmän aktivistit pääsivät käsiksi kuningas Charlesin ensimmäiseen viralliseen potrettimaalaukseen, joka on esillä lontoolaisessa galleriassa. Maalaus ei kuitenkaan vahingoittunut, koska se oli suojattu pleksilasilla.

Animal Rising -eläinoikeusryhmän aktivistit ovat vandalisoineet kuningas Charlesin ensimmäistä virallista muotokuvaa, joka on parhaillaan esillä lontoolaisessa galleriassa. Yleisöllä on ollut vapaa pääsy monarkin muotokuvan luokse, joka on esillä Lontoon keskustassa sijaitsevassa Philip Mould -galleriassa 21. kesäkuuta asti.

Ryhmä julkaisi tiistaina 11. kesäkuuta sosiaalisen median kanavissaan videon, jossa kaksi aktivistia käyttää maalitelaa kiinnittääkseen omia kuviaan monarkin muotokuvan päälle. Aktivistit peittivät kuninkaan pään Wallace ja Gromit -komediasarjasta tutun brittiläisen piirroshahmon Wallacen kuvalla. Maalaukseen kiinnitettiin myös puhekupla, jossa oli kuvateksti: ”Ei juustoa Gromit, katso kaikkea tätä julmuutta RSCPA:n tiloilla”.

Teolla haluttiin kiinnittää huomiota ryhmän sunnuntaina julkaisemaan uuteen raporttiin, jossa tutkittiin 45 maatilaa ja niiden hyvinvointistandardeja, jotka on taattu Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) -järjestön toimesta. Organisaatio on hyväntekeväisyysjärjestö, joka edistää eläinten hyvinvointia. 

Järjestön Assured-järjestelmässä luvataan, että suojelluilla tiloilla eläimille annetaan enemmän elintilaa, eikä niitä koskaan pidetä häkeissä. Näiden tilojen tuottamat liha-, kala- ja maitotuotteet on merkitty RSCPA-logolla. Animal Rising kuvaili havaintojaan ”murskaaviksi” ja väitti, että kaikilla käydyillä tiloilla havaittiin ”vakavaa eläimiin kohdistuvaa julmuutta”.

Animal Rising kuvailee itseään väkivallattomaksi järjestöksi, joka kampanjoi ”kiireellisen siirtymisen puolesta kestävään ja oikeudenmukaiseen kasvipohjaiseen ruokajärjestelmään”. Järjestö vaatii, että RSPCA:n Assured-järjestelmä poistetaan käytöstä.

RSPCA vastasi Animal Risingin väitteisiin CNN:lle tiistaina 11. kesäkuuta antamassaan lausunnossa, jossa se totesi, että kaikki huolenaiheet hyvinvoinnista RSPCA Assured -sertifioiduilla tiloilla otetaan erittäin vakavasti ja RSPCA toimii nopeasti näiden väitteiden tutkimiseksi.

– Olemme vastanneet avoimesti ja läpinäkyvästi Animal Risingin esittämiin haasteisiin, jotka koskevat maataloustyötämme. Vaikka ymmärrämme, että Animal Rising, kuten mekin, haluaa eläinten parasta, heidän toimintansa on häiriötekijä ja haaste työlle, jota me kaikki teemme luodaksemme paremman maailman jokaiselle eläimelle, RSPCA sanoi lausunnossaan. 

Järjestö sanoi myös olevansa järkyttynyt maalauksen kohdistuneesta vandalismista. Se on tyytyväinen työnsä tarkasteluun, mutta ei voi suvaita minkäänlaista laitonta toimintaa.

Kyseisen gallerian omistajan Philip Mouldin mukaan maalaus ei kärsinyt vahinkoa, koska se oli suojattu pleksilasilla. Mould kertoi CNN:lle, että aktivistien käyttämät tarrat pysyivät muotokuvassa alle kymmenen sekuntia.

Mouldin mukaan aktivistit poistuivat tiloista, kun heitä oli pyydetty poistumaan, ja galleria on tehnyt asiasta ilmoituksen poliisille. Tällä hetkellä gallerialla ei ole suunnitelmissa rajoittaa maalauksen esittelyä, mutta henkilökunta pysyy Mouldin mukaan valppaana tapauksen jälkeen. 

Kuningas Charlesin maalaus herätti närää, kun se paljastettiin aiemmin tänä vuonna. Taiteilija Jonathon Yeo kuvasi kuninkaan purppuranpunaisena, mikä herätti ristiriitaisia reaktioita.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat