Ympäristöaktivistit töhrivät Stonehengeä oranssilla aineella: Tällaista jälkeä tuli

Britanniassa ympäristöaktivistit töhrivät Stonehengeä oranssilla aineella 0:45
Aktivistit töhrivät Stonehengen muinaismonumenttia.

Britanniassa Lounais-Englannissa on otettu kaksi ympäristöaktiivia kiinni sen jälkeen, kun he olivat töhrineet Stonehengen muinaismonumenttia.

Asiasta kertoo paikallinen poliisi.

Sosiaalisessa mediassa julkaistun materiaalin mukaan Just Stop Oil -ryhmän aktivistit suihkuttivat oranssia ainetta ainakin kahteen muinaisen kivikehän kivistä.

Just Stop Oil -ryhmän julkaiseman lausunnon mukaan sen aktivistit olivat "koristaneet" Stonehengeä oranssilla jauhemaalilla vaatiakseen, että Britannian seuraava hallitus sitoutuu luopumaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

– On järkälemäisten toimien aika, ryhmä sanoo lausunnossaan.

Ryhmän mukaan oranssi aine on oranssia maissijauhoa, joka huuhtoutuu sateen mukana pois.

Poliisin mukaan parivaljakkoa epäillään muinaisen muistomerkin vahingoittamisesta.

Stonehengen esihistoriallinen kivikehä on maailmankuulu Unescon maailmanperintökohde.

Just Stop Oil kertoi valinneensa aktion päiväksi kesäpäivänseisausta edeltävän päivän, jolloin tuhansia ihmisiä kokoontuu Stonehengen luo juhlimaan pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisausta.

Pääministeri Sunak: "Häpeällistä ilkivaltaa"

Pääministeri Rishi Sunak tuomitsi aktivistien teon välittömästi ja kutsui sitä häpeälliseksi ilkivallaksi yhdelle Britannian ja maailman vanhimmista ja tärkeimmistä monumenteista.

Britanniassa valmistaudutaan parhaillaan heinäkuun 4. päivänä pidettäviin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin.

Aktivistiryhmän tiedottaja sanoo, että vaikka vaalien voittajaksi ennakoitu työväenpuolue on vannonut, ettei se myönnä uusia öljyn ja kaasun porauslupia, "me kaikki tiedämme, että se ei riitä".

– Meidän täytyy kokoontua puolustamaan ihmisyyttä tai vaarannamme kaiken. Siksi Just Stop Oil vaatii seuraavaa hallitustamme allekirjoittamaan oikeudellisesti sitovan sopimuksen fossiilisten polttoaineiden käytöstä poistamisesta vuoteen 2030 mennessä, tiedottaja sanoi.

Just Stop Oil -ryhmä on aiemminkin tehnyt vastaavia tempauksia. Ryhmän jäsenet ovat esimerkiksi viskanneet tomaattikeittoa Vincent van Goghin taululle.

Lue myös:

    Uusimmat