Aktivistit astelivat ministeriauton eteen ja kaatuivat tielle "esittämään kuollutta" Helsingissä – viime kerralla yrittivät estää jättilaivan lähdön satamasta

Aktivistit astelivat ministeriauton eteen ja kaatuivat tielle"esittämään kuollutta"Helsingissä 0:29
Videolla kuvia mielenilmauksesta, jossa aktivistit kävelivät ministeriauton eteen ja kaatuivat tielle "esittäen kuollutta".

Ryhmä mielenosoittajia kokoontui tänään valtioneuvoston linnan edustalle vaatimaan pelastuspakettia planeetalle. Aktivistit muun muassa kaatuivat ministeriauton eteen tielle.

Kansainvälisen ympäristöliikkeen Elokapinan (Extinction Rebellion) suomalaiset aktivivistit osoittivat tänään iltapäivällä mieltään valtioneuvoston linnan edustalla Helsingissä Pelastuspaketti planeetalle -mielenilmauksessa.

Osana mielenilmausta noin kymmenkunta aktivistia pysäytti ja häiriköi paikalle saapuvaa ministeriautoa. He kävelivät auton eteen ja kaatuivat tielle "esittäen kuollutta".

Aleksanterinkadun liikenne oli poikki tempauksen vuoksi noin viiden minuutin ajan.

Talouden elvyttämistä ei ekosysteemin kustannuksella

Elokapinan lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että esitys kuvasi hallituksen ja EU:n ajamaa politiikkaa, joka heidän mukaansa tappaa ihmishenkiä ja luontoa eikä ole ekologisesti kestävää tai oikeudenmukaista.

Mielenosoittajat halusivat omien sanojensa mukaan kertoa ministereille, että koronakriisin jälkeinen talouden elvyttäminen ei saa tapahtua planeetan ekosysteemien ja ihmishenkien kustannuksella.

– Ilmastokriisi etenee nopeammin kuin on ennakoitu, ja siksi hallituksen pitäisi toimia nykyistä paljon voimakkaammin sen haittojen vähentämiseksi. Missä viipyy planeetan pelastuspaketti? Elokapinan aktiivi Anu Virtanen kysyy tiedotteessa.

Mielenosoittajien mukaan poliitikkojen ympäri maailmaa on ymmärrettävä, ettei taloutta voi enää pyörittää samoin kuin ennen COVID-19-kriisiä. 

Ei ensimmäinen kerta

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Elokapina osoittaa mieltään Helsingissä.

Esimerkiksi viime syksynä aktivistit meloivat kajakeilla luksusristeilijä Queen Elixabethin eteen Hernesaaren satamassa ja tiedottivat aluksen henkilökunnalle pyrkivänsä estämään aluksen lähdön rauhanomaisesti.

Tuolloin aktivistit halusivat protestillaan tuoda esiin nopeasti kasvavan risteilyteollisuuden hiilipäästöjen vaikutusta ja ristiriitaisuutta ilmastokriisitoimiin.

– Elinkelpoinen planeetta ei yksinkertaisesti kestä luksusristeilijöitä, protestiin osunut Till Sawala totesi tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat