Mainos

AKT riensi tukemaan PAUn lakkoa

1:54

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT otti tänään omat keinonsa käyttöön vauhdittaakseen Postin työmarkkinaneuvotteluita.

Kovimpia lakkoaseitaan AKT ei ainakaan vielä maanantaina kuitenkaan marssittanut esille, sillä tukitoimet rajoittuivat vain yhteen yritykseen.

AKT tukee Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakkoa lopettamalla Deutsche Post DHL Groupin lastien käsittelyn useissa satamissa.

Päätös koskee ensi maanantaiaamusta lähtien Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamia.

Jos lastit siirtyvät muihin Suomen satamiin, laajenevat tukitoimet koskemaan kyseisiä satamia, AKT:sta kerrotaan.

AKT:n mukaan tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

DHL:n Suomen tytäryhtiöihin kuuluvan Suomen DHL Freightin toimitusjohtaja Pekka Stenqvist ihmettelee, miksi AKT:n postilakon tukitoimet kohdistuvat heihin.

– En todellakaan ymmärrä, mitä varten tämä kohdistuu DHL-yhtiöihin, Stenqvist sanoi.

Stenqvistin mukaan toteutuessaan AKT:n toimet aiheuttaisivat DHL:lle isoja hankaluuksia ja tappioita. Viikkotasolla vientiä ja tuontia voi jäädä pari tuhatta konttia tai rekkaa seisomaan satamiin.

– Tämä tuntuu lähinnä laillistetulta mafialta, Stenqvist sanoi.

Sovittelua jatketaan tiistaina 

AKT:n lisäksi muista tukitoimista ei ollut maanantaina ilmoitettu valtakunnansovittelijan toimistoon loppuiltapäivään mennessä. Tukilakosta tai muista toimista on ilmoitettava neljä päivää etukäteen.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ilmoitti aiemmin maanantaina, että useat ammattiliitot ovat luvanneet tukea Postin työkiistassa. Liitot kertovat itse omista tukitoimistaan. Niemisen mukaan toimet kohdistuvat Postiin ja Palvelualojen työnantajiin Paltaan.

Useiden ammattiliittojen edustajat olivat tänään koolla päättämässä toimista, joihin ne ryhtyvät tukeakseen Postin työntekijöitä. PAU on pyytänyt kaikilta SAK:n ammattiliitoilta tukea työehtokiistassaan.

Niemisen mukaan koolla oli kuljetusliittojen ohella myös muiden alojen liittoja. Nieminen sanoi, että ilmoituksia tukitoimista on luvassa vielä maanantain aikana.

Postin työkiistaa soviteltiin jälleen tänään. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan tilanne on edelleen hyvin vaikea. Kiistan sovittelussa ei saavutettu merkittävää edistystä. Helteen mukaan sovittelua jatketaan tiistaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.