Rautatiealan Unioni saartaa rautateiden tavaraliikenteen vuorokaudeksi – työtaistelulla tuetaan postilaisten lakkoa

Rautatiealan Unioni RAU aikoo pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen vuorokaudeksi tukeakseen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUta Postin kiistassa. Kyse on saarrosta, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen.

Saarto päättyy keskiviikkoiltana. Henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

RAUn tiedotteen mukaan liitto ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään, mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki jatkaa.

Saarron aikana Finrailissa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen eivätkä ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Paatero linjasi: vuokratyövoiman käyttö lopetettava

Posti joutuu tänään selvittämään lakon aikaista vuokratyövoiman käyttöään. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti eilisiltana ohjeistaneensa Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi.

– Valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa. Valtio-omistajan kanta on tässä äärimmäisen selkeä, Paatero linjasi.

Paateron mukaan omistajan vaatimuksen toteuttamista käydään tänään tarkemmin läpi Postin johdon kanssa. Posti ilmoitti Paateron ulostulon jälkeen selvittävänsä asiaa ja tiedottavansa lisää tämän päivän aikana. Postilla ei aamulla ollut tietoa, milloin tapaaminen on.

Tukilakkoja pohtivat myös muut kuljetusalan liitot. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) on valmistautunut kertomaan tukipäätöksistään viikon loppuun mennessä.

Merimies-Unioni on jo tehnyt periaatepäätökset valmiudesta ryhtyä tukilakkoihin. Tukilakoista ovat aiemmin ilmoittaneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Ilmailualan Unioni (IAU).

Lakon sovittelussa on tänään välipäivä. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut osapuolet uuteen tapaamiseen perjantaiaamuna.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja