Mainos

Ammattiliitot valmiina reagoimaan – "hallitus iskee samaan joukkoon"

Yhteiskuntasopimuksen tilalle laaditut toimenpiteet ovat herättäneet raivoa ja kauhua monella alalla. Erityisesti palvelualalla sekä sosiaali- ja terveysalalla pohditaan, millaisia heikennyksiä suunnitelmat saavat aikaiseksi jo valmiiksi rankoilla aloilla.

MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleet ammattiliittojohtajat vakuuttavat, että reagointia tulee. Lakkoaseita ei vielä kalistella, mutta sitäkin viestiä on kentältä tullut.

– Eilen tapahtui jo pari spontaania ulosmarssia työpaikoilta. Ihmiset ovat kyllä aika vihaisia, ammattilitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Selin sanoo, että liiton jäsenmäärä on lähtenyt kasvuun hallituksen viimeisimpien linjausten jälkeen.

Selinin mukaan ennen lakkopäätöksiä täytyy katsoa, miten muutokset vaikuttavat arjessa. Vielä on keskustelun ja myös poliittisen vaikuttamisen keinot käyttämättä – neuvottelupöytään palaamista hän ei pidä kovinkaan todennäköisenä.

Samanlaista viestiä on saanut myös toinen ammattiliittojohtaja.

– Väki on todella käärmeissään tästä. Palautetta tulee poikkeuksellisen paljon, ja sen sisältö on yhdensuuntaista, "tämä ei käy", kertoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hänen mukaansa nyt olisi turha mennä takaisin neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, sillä samat kortit olisivat vain uudelleen pöydällä.

– Toki jos löytyisi uudenlainen avaus ja kulma, niin ilman muuta meillä olisi valmiutta neuvotella. 

Selinin mukaan hallituksen leikkauslinjauksissa on myös juridinen ongelma: hänen mukaansa ne rajoittaisivat itsenäisten sopimusosapuolten sopimusoikeutta. 

– He lisäävät sääntelyä, mutta ei työntekijöiden suojaksi. Lisäksi he vievät päätöksentekoa entistä kauemmaksi yrityksestä.

Eloranta muistuttaa lisäksi, että hallituksen ohjelmassa on muitakin toimia, jotka heikentävät palkansaajan asemaa. Määräaikaisten työsuhteiden helpottaminen ja koeaikojen poisto iskevät hänen mukaansa samaan joukkoon kuin hallituksen eilen ilmoittamat toimet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja