Ajeliko lapsiasiavaltuutettu Kurttila taksilla vaalitilaisuuksiin? Haluton kommentoimaan taksisotkuepäilyä – oikeusministeriö on pyytänyt lisäselvitystä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on haluton kommentoimaan tietoja, joiden mukaan hän olisi ajellut taksilla SDP:n vaalitilaisuuksiin veronmaksajien piikkiin. Jatkokautta lapsiasiavaltuutettuna hakeva Kurttila on myös SDP:n eduskuntavaaliehdokas Keski-Suomessa.

MTV Uutiset tavoitti Kurttilan aamulla, mutta tuolloin hän ei halunnut kommentoida asiaa puhelimitse. Kurttila pyysi kysymyksiä sähköpostilla.

Kurttila perusteli sähköpostivastaamista ripeydellä. Kurttila sanoi myös suorittavansa ensin arvion siitä, oliko hän vastannut kysymyksiin jo toimistonsa eilisellä tiedotteella, josta voit lukea täältä: Lapsiasiainvaltuutettu vastaa taksiajelukohuun – "Käytetään sujuvinta ja vähiten työntekijää kuormittavaa matkustustapaa"

Näin puhelinkeskustelu toimittajan kanssa eteni:

Olen tekemässä nettiin juttua, kysyisin sinulta muutaman kysymyksen.

– Laita minulle sähköpostiin, mielelläni katson siitä.

Mutta eikö sopisi nyt tässä saman tien?

– No nyt valitettavasti ei, koska nyt…

Minulla ei ole kuin pari kysymystä.

– Minä ymmärrän sen, mutta luulen, että se on parempi nyt kuitenkin, että... Pistäkää sähköpostiin niin sitten on kyllä ripeämpi joka tapauksessa. Ja sitten jos arvioin, että se on siinä tiedotteessa todettu, niin sitten mennään sillä. Mutta pistäkää postia.

Meillä Huomenta Suomen Pöllöraadissa puhuttiin, että iso osa näistä taksimatkoista olisi suuntautunut noihin SDP:n vaalitilaisuuksiin.

– No pistäkää postilla, minä katson, mitä otan vastattavaksi. Kiitoksia sinulle.

Mutta sekö ei pidä paikkaansa?

– En anna tässä nyt haastattelua.

Lähetän sähköpostia.

– Kiitos sinulle.

MTV Uutiset kysyi Kurttilalta kello 8.55 lähetetyssä sähköpostissa muun muassa sitä, onko hän tehnyt verovaroilla yksityisiä taksimatkoja ja onko hän mennyt vaalitilaisuuksiin taksilla veronmaksajien rahoilla.

Kello 17 mennessä Kurttila ei ollut vastannut sähköpostiin, sen perään lähetettyyn tekstiviestiin eikä puheluihin.

Oikeusministeriö pyysi lisäselvitystä

Kurttila-selvityksestä vastaava oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kertoo, että selvitykseen ryhdyttiin sen jälkeen, kun Kurttila itse oli ilmoittanut taksinkäyttöään koskevasta uutisoinnista.

– Tuomas lähetti tulosohjaajalle tiedoksi tätä asiaa koskeneen haastattelun, johon hän oli vastannut. Sain sen maanantai-iltana ja tiistaiaamuna lähetin hänelle selvityspyynnön.

Timosen mukaan kyseessä on ministeriön normaali menettelytapa.

– Meidän täytyy hankkia tarvittavat tiedot, jos ilmenee jotain sellaista, jonka arvioidaan edellyttävän ministeriöltä vastausta, Timonen muotoilee.

– Vastuuvirkamiehet ja virastopäälliköt kaikki tietävät, milloin joku asia on julkisuusherkkä ja osaavat sen mukaan toimia.

Ministeriö pyysi selvittämään myös tilaisuuksien järjestäjiä

Timonen on jo saanut ensimmäisen selvityksen Kurttilan taksinkäytöstä. Uusien, SDP:tä koskevien, lehtitietojen jälkeen hän on kuitenkin pyytänyt siihen lisäselvitystä.

Uutissuomalaisen mukaan Kurttila olisi matkustellut taksilla SDP:n vaalitilaisuuksiin. Kurttila on SDP:n kansanedustajaehdokas Keski-Suomen piirissä.

– Olen pyytänyt häntä täydentämään annettua selvitystä sen jälkeen, kun näin väitteen siitä, että mukana olisi poliittisia tilaisuuksia, joihin voisi liittyä tarkoitushakuisuutta.

– Normaalisti selvityksissä näkyy matkan aloitus ja päätepiste ja tilaisuus, jossa on oltu. Tämä keskustelu näytti kohdistuvat tilaisuuden järjestäjiin, joka ei ole meille normaali tieto. Nyt olen kysynyt myös sitä, Timonen valottaa lisäselvitysten luonnetta. 

Onko hän vielä vastannut?

– Ei tietenkään, koska hän on sen tänään saanut. Ei keneltäkään edellytetä, että istutaan koneen ääressä tällaisia selvityksiä kirjoittamassa. Eihän hän vastaa itse, vaan hänen organisaationsa katsoo tiedot kirjanpidosta ja vastaa sen pohjalta.

Vertailukelpoista tapausta ei tiedossa

Timonen ei halua arvailla mahdollisia seurauksia, jos epäselvyyksiä sattuisi löytymään.

– En halua spekuloida tämän selityksen johtopäätöksillä ja tuloksilla millään tavoin. Se on osaltaan meidän tiedonhankintaamme ja osaltaan myös kohteena olevan virkamiehen oikeusturvakysymys.

– Jos näkisimme selvityksessä jotain mielestämme erikoista, tekisimme kaikella todennäköisyydellä vielä lisäselvityspyynnön siitä, mikä sellaista näyttäisi aiheuttavan.  Vasta sen jälkeen ryhdyttäisiin arvioimaan omaa kantaamme. Minkään näköiseen spekulaatioon ei ole tässä kohtaa mahdollisuutta.

Timonen ei osaa myöskään arvioida tapausta yleisellä tasolla.

– Minulla ei ole tiedossa vertailukelpoista tapausta. Kunhan nyt ensin saadaan tiedot, sitten joudutaan miettimään.

Kurttilan viisivuotinen kausi lapsiasiavaltuutettuna on loppumassa. Hän on jättänyt hakemuksen toiselle kaudelle.  

Lue myös:

    Uusimmat