Ajautuuko Yhdysvallat sisäiseen kulttuurisotaan? ”Iso joukko kansakunnasta ei kunnioita presidenttiään”

15:03
Ruotsila ja Aaltola ovat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvalloissa on tapahtunut jakautumista.

Yhdysvaltojen jakautumisessa on kyse kiistasta Yhdysvaltojen ”ideasta”, arvioivat asiantuntijat. MTV esittää tänä iltana dokumentin siitä, miten Yhdysvalloista tuli jakautunut maa.

Huomenta Suomen lähetyksessä haastatellut asiantuntijat muistuttavat, ettei tilanne ole ennennäkemätön, vaikka onkin kärjistynyt.

– Kulttuurisotia on käyty pitkään, ehkä maan perustamisesta lähtien, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Osapuolia erottaa hänen mukaansa juuri näkemys siitä, millainen maa Yhdysvallat on tai sen pitäisi olla. Kärjistäen rannikoiden asukkailla on halu siirtyä eteenpäin kohti uutta, kun keskilännessä toivotaan palaamista ”aitoihin” Yhdysvaltoihin, tai ainakin vanhan säilyttämistä ennallaan.

Presidentti ei yhdistäkään kansaa

Aaltolan mielestä poliittinen keskusta on heikentynyt Yhdysvalloissa, ja keskustelu on muun muassa teknologian kehittymisen myötä kuppikuntaistunut. Jopa presidentin kaltaiset, ennen Yhdysvaltoja yhdistäneet symbolit ovat heikentyneet aiheuttaen lisäkitkaa.

– Nyt iso joukko kansakunnasta ei kunnioita presidenttiään, Aaltola toteaa.

Presidentti puhuu omilleen

Jos presidentin rooli on aiemmin ollut yhdistää kansakuntaa, ei Trump ole pyrkinyt luovimaan keskitielle. Vaikka viestejä on aiemminkin kohdistettu omille kannattajille ja oman kohderyhmän tyytymättömyyttä on sanoitettu, on Trump tehnyt sen huomattavasti edeltäjiään räikeämmin.

– Vaaleja ei enää voiteta keskustassa, toteaa Helsingin yliopiston dosentti Markku Ruotsila.

Ruotsila on huolissaan siitä, voiko nykyinen tyytymättömyys kanavoitua jopa väkivaltana, jos Trump ei esimerkiksi alahuoneen vastustuksen vuoksi pysty toteuttamaan tyytymättömyyttä lieventäviä uudistuksiaan. Aaltola on positiivisempi uskoen, että tulevaisuuden Yhdysvallat tulee olemaan nykyistä nuorempi ja kirjavampi.

Videolla Aaltola ja Ruotsila kertovat, miten Yhdysvaltojen vallankumouksen perinne näkyy yhä suhteessa liittovaltioon ja käsityksiin ihmisten vapaudesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja