Aivelo: Tämä tartuntaluku syöksisi Suomen kevään tilanteeseen – ilmassa leijuu yksi iso kysymysmerkki

1:59
Delta ei jää viimeiseksi: Tuomas Aivelo kertoo MTV Uutiset Livessä, minkälaisia koronavariantteja voimme vielä odottaa.

Evoluutiobiologi kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että korona neljännen aallon ajoitus ei olisi voinut tulla epämiellyttävämpään aikaan. 

Kesän piti olla koronan suhteen rauhallinen. Oletus oli, että mahdollinen nousu tartuntaluvuissa näkyisi vasta koulujen alkamisen jälkeen.

Näin ajatteli moni asiantuntija. Toisin kuitenkin kävi.

Se, että koronan neljäs aalto on jo saavuttanut tässä vaiheessa näin korkeat lukemat, on evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan erittäin huono asia.

– Tilanteen tekee huonommaksi, että se on alkanut jo. Neljännen aallon ajoitus on tosi epämiellyttävä. Koska tapaukset ovat jo nyt aika korkealla, se antaa lisää mahdollisuuksia virukselle levitä, Aivelo kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Aivelon mukaan Suomi olisi voinut valmistautua tilanteeseen nopeammin.

– Saattaa olla, että neljäs aalto olisi tullut joka tapauksessa, siihen vain oltaisiin voitu reagoida vähän nopeammin. Tämä on jälleen Suomen hybridistrategian mukaista.

"Kovin paljon korkeammaksi lukuja ei voi enää päästää"

Aivelo kertoo, että hyvä puoli asiassa on se, että rokotuksia on annettu Suomessa jo paljon.

Nykyinen tartuntojen päivävauhti olisikin aivan eri tavalla uhkaavampi aikana, jolloin rokotteita ei olisi vielä jaettu.

– Se vähentää leviämistä merkittävästi. Tuhat tapausta nyt ei ole niin paha kuin tuhat tapausta aikaisemmin.

Aivelo kuitenkin näkee, että rokotettujen määrä ei ole vielä niin suuri, etteikö se voisi uhata hoitokapasiteetin kestokykyä.

– Kasvuvauhti on mahdollisesti hidastumassa, mutta se ei poissulje sitä, etteikö me voitaisi päätyä vielä korkeampiin lukuihin. Kovin paljon korkeammaksi lukuja ei voi enää päästää.

3000 päivittäistä tartuntaa syöksisi Suomen kevään tilanteeseen

Entä mitkä olisivat liian korkeita lukuja nykyisellä rokotekattavuudella?

Aivelo arvioi karkeasti, että päivittäisten tartuntojen kolminkertaistuminen syöksisi Suomen samanlaiseen tilanteeseen kuin viime keväänä.

– Jos ajatellaan, että nyt päivittäiset tartunnat ovat tuhannen luokkaa, olisi 3000 päivätartuntaa sellainen määrä, missä saavutetaan kevään tilanne. Tartuntojen määrä kasvaminen hitaan sijaan nopeasti olisi myös huolestuttavaa.

Aivelon mukaan koronatilannetta vaikeuttaa myös se, jos tartuntojen jäljittämisessä on ongelmia.

– Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä suuria ongelmia jäljittämisessä. Kun jäljitys ei pysy perässä, se ei enää hillitse kasvua, vaan tapausmäärät kasvavat ja leviäminen nopeutuu entisestään.

Koulut alkoivat – aiheen ympärillä leijuu yksi iso kysymysmerkki

Aivelon mukaan neljännen aallon tiimoilta ilmassa leijuu yksi iso kysymysmerkki. Se liittyy kouluihin.

– Avainkysymys on se, miten hyvin delta leviää koulussa? Koulut alkavat ja tartuntamäärät lisääntyvät, miten hyvin kouluissa pystytään estämään koronan leviäminen, Aivelo pohtii.

Katso Aivelon haastattelu MTV Uutiset Livessä yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja