Mainos

Äitien käyttämä trendilaite voi vaarantaa syntymättömän vauvan: "Jos näkisit jonkun lyyhistyneenä kadulle, tarkistaisitko vain hänen pulssinsa?"

Sydänäänten kuuleminen voi tuntua ihastuttavalta, mutta kotioloissa se voi aiheuttaa ongelmia.

Trendikkään kotidopplerin käyttö voi aiheuttaa yllättävää haittaa, kertoo Popsugar-sivusto. Kotidoppleri on laite, jolla vanhempi voi kuunnella sikiön sydänääniä kotona. Niitä on myynnissä myös Suomessa.

Sydänäänien kuuleminen voi tuntua ihastuttavalta, mutta ymmärrettävästi lääketieteen ammattilainen osaa kuunnella ja tulkita sydänääniä aivan eri tasolla kuin amatööri. Siten kotidoppleri voi aiheuttaa ongelmia lapselle vanhempien tietämättä.

Ongelmia on kahdenlaisia:

 • Jos äiti ei kuule sydänääniä, hän voi olettaa jonkin olevan vialla, vaikka näin ei olisi. Tämä aiheuttaa tarpeetonta stressiä ja voi esimerkiksi nostaa verenpainetta.
 • Jos äiti kuulee sydänäänet, hän voi olettaa, että lapsi on kunnossa, vaikka näin ei olisi. Tämä on vaihtoehdoista huonompi. Äiti voi esimerkiksi erehdyksessä kuulla omat sydänäänensä laitteella ja olettaa niiden kuuluvan lapselle. Kotidopplerin käyttö voi siten viivästyttää lääkäriin hakeutumista, vaikka se olisi äärimmäisen tärkeää.

Vauvan syke voi myös kuulua, vaikka jokin olisi huonosti. Popsugar-sivuston haastattelema Kicks Count -hyväntekeväisyysjärjestön toimitusjohtaja vertaa tilannetta kadulle lyyhistyneeseen ihmiseen.

– Jos näkisit jonkun lyyhistyneenä kadulle, tarkistaisitko vain hänen pulssinsa ja jatkaisit matkaa? Vai soittaisitko apua? Elizabeth Hutton kysyy.

Kotidoppleri-laitteista kirjoitettiin Helsingin Uutisissa jo vuonna 2014. Tuolloin naistenklinikan synnytysten klinikkaylilääkäri muistutti, ettei sydänäänien kuuluminen automaattisesti tarkoita sitä, että sikiöllä on kaikki hyvin.

 

***

6:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.