Uutta tietoa Vantaan lapsimurhasta: Poliisi uskoo äidin suunnitelleen teon – pidempään jatkuneesta väkivallasta ei ole merkkejä

4:49
Video: Isä sai kuulla lapsensa kuolemasta kesken työpäivän – poliisi kertoi lisätietoja Vantaan lapsimurhasta vangitsemisoikeudenkäynnin yhteydessä torstaina

Vantaan Kaivokselassa surmattiin keskiviikkoaamuna noin 2-vuotias lapsi, jonka nuori äiti vangittiin todennäköisin syin murhasta epäiltynä. Poliisi yhä vaikenee tiukasti teon motiiveista ja olosuhteista, mutta ainakaan tähän mennessä viitteitä pidempään jatkuneesta väkivallasta ei ole.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo, että murhasta epäilty 22-vuotias nainen on siirretty vankilaan, ja toinen kuulustelu järjestetään ensi viikolla.

Nainen vangittiin viime torstaina murhasta todennäköisin syin epäiltynä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 

Poliisilla on kuva motiivista

Vaikka tässä välissä toista kuulustelua ei olla ehditty järjestämään, Minkkisen mukaan nainen on kertonut poliisille lisätietoja vangitsemisoikeudenkäynnin ja muun kanssakäymisen yhteydessä.

– Epäiltyä on kuulusteltu ja sen lisäksi häntä on tietenkin vangitsemisessa jututettu. Ja poliisille on tietenkin selvinnyt tapahtumiin liittyviä asioita, mutta ne eivät ole sellaisia, joita voidaan julkisuuteen kertoa.

Minkkisen mukaan nainen on kertonut tekoon johtaneista olosuhteista ja tapahtumista avoimesti jo ensimmäisessä kuulustelussa. Poliiseilla on siis kuva teon motiivista, mutta sitä ei kerrota julkisuuteen tässä vaiheessa.

– Nainen on muutenkin ollut yhteistyökykyinen ja kertonut näitä asioita, Minkkinen sanoo.

Ei merkkejä aiemmasta väkivallasta

Minkkisen mukaan ei ole ilmennyt viitteitä siitä, että lasta olisi kohdeltu väkivaltaisesti ennen tekoa äidin tai kenenkään muun toimesta.

– Tietenkin tutkinta on vasta muutaman päivän ollut käynnissä, eli totta kai näitä asioita vielä selvitellään. Mutta taustatietoa on kerätty hyvin paljon eri puolilta ja eri viranomaisilta, eikä tähän mennessä ole tullut tällaista ilmi.

Kummallakaan maahanmuuttajataustaisella vanhemmalla ei ole aiempaa rikoshistoriaa Suomessa tai ulkomailla, Minkkinen kertoo MTV Uutisille.

Isä syvästi järkyttynyt

Aiemmin poliisista kerrottiin, että isä sai tietää lapsen kuolemasta kesken työpäivän poliisien soittaessa. Isä oli lähtenyt yöllä töihin, ja lapsi oli surmattu aamuyöllä perheen kotona.

Poliisi on kuullut isää kerran aiemmin, mutta ei epäile hänen olleen osallisena tekoon.

Tuolloin poliisi sanoi asian tulleen isälle syvänä järkytyksenä. Nyt muutamaa päivää myöhemmin Minkkinen sanoo, ettei ole herännyt syytä epäillä, etteikö asia olisi tullut isälle karmeana yllätyksenä.

– Kyllä se siltä vaikuttaa poliisille annettujen tietojen mukaan.

Teko vaikuttaa suunnitellulta

MTV Uutisten tietojen mukaan lapsi kuoli tukahduttamalla, mutta tätä poliisi ei ole vahvistanut tutkintaan vedoten.

Murhasta epäilty nainen itse soitti hätäpuhelun, jossa hän kertoi asiasta poliisille. Nainen on siis käytännössä myöntänyt teon. Minkkinen kertoi aiemmin MTV:lle, että lapsen uskotaan kuolleen vain vähän ennen puhelua.

Minkkinen kertoi jo tuolloin, että teko vaikuttaa suunnitellulta.

– Sen verran viitteitä on tullut, että ei se ole aamuyöstä pälkähtänyt mieleen. Jonkinlaista suunnitelmallisuutta on tullut esiin, Minkkinen sanoi torstaina.

Äiti tutkintavankeudessa

Minkkisen mukaan vielä viikonloppuun mennessä ei ole ehditty selvittää, kuuluiko asiasta ilmoittaminen naisen suunnitelmaan, vai tuliko hän katumapäälle.

– Hän vain halusi vain tuoda sen ilmi. Ei sitä ole ensimmäisessä kuulustelussa alettu käsitellä, että miksi hän soitti. Hän itse halusi ilmoittaa, se varmaan on se syy. 

Minkkisen mukaan nainen on ollut olosuhteisiin nähden rauhallinen koko vangitsemisprosessin ja kuulusteluiden ajan, mutta on myös ajoittain järkyttynyt.

Nainen on nyt siirretty vankilaan tutkintavankeuteen. Asiassa on nostettava syyte heinäkuun loppuun mennessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja