Äiti: Vasta 11-vuotiaan itsetuhoiset puheet saivat koulun puuttumaan kiusaamiseen

Koko ala-asteen jatkunutta 11-vuotiaan pojan kiusaamista ei ole saatu koulussa kuriin, vaikka käytössä on ollut Opetusministeriön rahoittama, kiusaamiseen puuttuva KiVa-koulu hanke.  Samia on homoteltu, haukuttu läskiksi, syljetty päälle ja tönitty ensimmäisestä luokasta alkaen.

Samin äiti haluaa kertoa poikansa tapauksesta, jotta asia saisi julkisuutta ja siitä voisi olla apua muille vastaavanlaisessa tilanteessa oleville. Samin äiti ei halua nimeään tai pojan koulua julki, ettei siitä koituisi lisäharmia pojalle.

– Kyseessä ovat samat kiusaajat, samassa koulussa. Sami on kokenut fyysistä väkivaltaa, häntä ei oteta leikkeihin mukaan, haukutaan, syljetään päälle, revitään. Päivittäin kuulee haukuttavan läskihomoksi, Samin äiti kertoo.

Äidin mukaan Samin kiusaaminen tapahtuu välitunneilla, koulumatkoilla, ja kun siirrytään luokasta toiseen. 

– Tämä on myös aika pieni paikka, niin siellähän ne samat tyypit pyörii myös vapaa-aikana. 

"Opettajat sanoivat seuraavansa tilannetta"

Samin äiti kertoo, että hän on puhunut opettajille Samin tilanteesta useaan otteeseen. Aikaisemmassa vaiheessa opettajat sanoivat Samin äidille seuraavansa tilannetta. Äidin mukaan kiusaamista myös vähäteltiin.

– Ehdotin, että kun tätä on jatkunut jo vuosia, niin voisimme tavata kiusaajien vanhempien kanssa ja jutella asiasta, koska eihän nämä vanhemmat voi kotonakaan puuttua asiaan, jos he eivät tiedä siitä. 

Samin äidille vastattiin koulusta, että jos kiusaajien puhuttamisen jälkeen kiusaaminen ei lopu, kutsutaan vanhemmat koolle puhumaan asiasta KiVa-tiimin ja rehtorin kanssa.

–  Kului puoli vuotta ja kiusaaminen jatkui. Otin kouluun uudelleen yhteyttä ja kerroin, ettei Sami uskalla kertoa kiusaamisesta enää opettajille, koska jos asiasta menee kielimään, tulee siitä triplakiusaamiset ja tönimiset.

–  Silloin Sami sanoi myös ensimmäisen kerran, että haluaa vaihtaa koulua ja että samapa tuo, vaikka kuolisi. Olisi muilla helpompaa, kun ei olisi ketä kutsua läskiksi, äiti jatkaa.

Tämän jälkeen Samin äidin mitta täyttyi.

– Ilmoitin koululle, että tulemme tekemään asiasta rikosilmoituksen.

Opettajat vaihtuu ja tieto ei kulje

Samin äidin mukaan tämän ”uhkauksen” jälkeen alkoi tapahtua. KiVa-projektin vastuuopettaja otti äitiin järkyttyneenä yhteyttä ja lupasi, että kiusaamiselle pannaan stoppi.

– Eli vasta siinä vaiheessa, kun ilmoitin, että teemme asiasta rikosilmoituksen ja että Sami on itsetuhoinen, asia otettiin vakavasti. Viisi vuotta piti kiusaamisen jatkua.

Samin äiti pohtii syitä siihen, miksi kiusaamiseen ei puututtu voimallisemmin jo aikaisemmassa vaiheessa. 

 –  Ainakin tässä meidän alakoulussa on vaihtunut opettajat todella tiheään tahtiin, minkä vuoksi tuntuu, että tieto ei kulje. Lisäksi vaikuttaa siltä, että ei uskalleta ottaa ajoissa kiusaamista esiin kiusaajien vanhempien kanssa.

Sen sijaan, että kiusaamista yritetään ratkoa lasten kesken, Samin äiti toivoisi, että vanhemmat istutettaisiin välittömästi ensimmäisen kiusaamistapauksen jälkeen samaan pöytään. KiVa-hankkeen ongelmaksi Samin äiti katsoo sen, että itse kiusaamisongelma juuttuu hankkeen byrokratian rattaisiin.

 – Nyt se menee niin, että Kiva-tiimissä pohditaan opettajien kesken, että oletteko havainneet kiusaamista ja millaista se on. Jos lapsi sanoo, että häntä kiusataan, se pitäisi aina ottaa vakavasti.

 "Jos Samin tilalla olisi aikuinen, olisi kyse rikosasiasta"

Samin äiti ihmettelee, miksi yhä puhutaan kiusaamisesta vaikka kyse on väkivallasta.

 –  Se on vähättelevä termi, kun puhutaan jatkuvasta fyysisestä ja psyykkisestä vainoamisesta. Tämä sama toiminta luokiteltaisiin meidän aikuisten kesken ihan rikosasiaksi.

Samin tilanne on äidin mukaan ollut rauhallisempi keväisen tapaamisen jälkeen. Tapaamisessa sovittiin, että Samin kiusaajat kulkevat ruokailuun ja välitunneille eri kautta. Kiusaajille on myös ilmoitettu, että mikäli kiusaaminen jatkuu, heidät tullaan erottamaan koulusta määräajaksi.

– Kyllä minua jännittää ihan hirveästi, mutta jos kiusaamista vielä tulee, niin sitten marssin poliisin puheille. Se on sitten ainoa keino.

Samin nimi on muutettu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.