Äiti osti uuden kamerallisen itkuhälyttimen – kuvasta näkyi oman vauvan sijaan kuitenkin jotain aivan muuta: "Voin pahoin"

Mies hakkeroi vauvamonitorin – uhkasi kidnappauksella 1:38
Katso videolta myös toisen perheen tarina, kun tuntematon mies hakkeroi itkuhälyttimen ja uhkasi kidnapata vauvan.

Australialaisäiti järkyttyi, kun uuden kamerallisen itkuhälyttimen ruudusta ei näkynytkään oma tytär, vaan tuntemattoman makuuhuone. Aiheesta uutisoivat australialaismediat 9News ja NTNews.

Länsi-Australiassa asuva äiti Edana Day, 27, osti tiistaina uuden, langattoman Uniden Smart -itkuhälyttimen. Itkuhälytin on varustettu kameralla, ja kirjauduttuaan laitteelle vanhemmat voivat seurata kameran avulla lasta vaikka kulman takaa tai toiselta puolelta maailmaa.

Dayn perheessä tarkoitus oli, että pitkillä työmatkoilla käyvä isä voisi olla itkuhälyttimen avulla osa pienen tyttärensä elämää.

Itkuhälytin jäi kuitenkin käytöstä heti ensimmmäisen käytön jälkeen järkyttävän kokemuksen takia.

Edana kertoo noudattaneensa paikkauksen ohjeita ottaessaan sen käyttöön. Kun video alkoi toimimaan, äiti ei kuitenkaan nähnyt kuvassa 8 kuukauden ikäistä tytärtään, vaan jonkun aivan vieraan makuuhuoneen.

"Minusta ei tunnu turvalliselta käyttää tätä laitetta"

Järkytys oli suuri. Äiti kertoo, etteivät he uskalla enää ostaa mitään kamerallisia seurantalaitteita.

– Saalistaja voisi vain ostaa tämän kameran, laittaa salasanan ja saada mahdollisuuden nähdä kuka tahansa lapsi nukkumassa sängyssään. En tiedä, pystyykö kuka tahansa missä päin maailmaa vain kirjautumaan ja näkemään tyttäreni makuuhuoneen. Se on minun tyttäreni makuuhuone, voin pahoin. –– Minusta ei tunnu turvalliselta käyttää tätä laitetta, Edana sanoo.

9News-sivuston mukaan Unidenin itkuhälytin toimii QR-koodilla ja geneerisellä salasanalla, jonka saa paketin mukana.

Itkuhälyttimiä tarjoava yritys ei ole suostunut kommentoimaan tapausta australialaismedioille ennen tuotteen tutkimista eikä ole paljastanut, onko heillä ollut samanlaisia tapauksia aikaisemmin.

"Turvallisuus ei vaikuta olevan kovin korkea prioriteetti"

Teknologia-asiantuntija Ben Aylett arvioi, että ongelma johtuu mahdollisesti virheellisestä konfiguraatiosta tai siitä, että koodissa on jonkinlainen virhe.

Kyberturvallisuuden professori Dave Lacey taas huomauttaa NTNewsille, että tavallisesti itkuhälyttimien kaltaiset laitteet voisivat vaarantua, jos niitä ei päivitä, mutta tässä tapauksessa ongelmia ilmeni heti, kun tuote otettiin paketista.

– Ei voi olla ihmettelemättä, tietävätkö nämä yhtiöt tästä. Turvallisuus ei vaikuta olevan kovin korkea prioriteetti joillekin näistä [itkuhälyttimiä ja vastaavia tuotteita valmistavista] yrityksistä, Lacey sanoo.

Kyseessä ei ole ensimmäinen tapaus, kun itkuhälytin on onnistuttu hakkeroimaan. Uutisoimme vastaavanlaisesta tapauksesta viimeksi joulukuussa. Silloin amerikkalaisperhe säikähti Nest-merkkisestä itkyhälyttimestä kuuluvan vieraan miehen äänestä.

Lähteet: 9NewsNTNews

Lue myös:

    Uusimmat