Äiti kuvasi rintamaitonsa – huomasi hämmästyttävän eron jokaisella imetyskerralla

Rintamaidon väri ja koostumus muuttuvat lapsen tarpeiden mukaan. Hämmästyttävää, eikö totta?

Jokainen tuore vanhempi haluaa antaa lapselleen parhaan mahdollisimman alun elämään. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea oikeanlaisen, lapsen kehitystä tukevan ravinnon tarjoamista. Asiantuntijoiden mukaan rintamaito on ylivoimaisesti paras vaihtoehto lapsen ensimmäiseksi ravinnoksi.

Äidinmaidossa on luonnollisesti kaikkia ravintoaineita, joita lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen. Maito sisältää myös vasta-aineita, jotka auttavat pitämään vauvan terveenä. Yksi rintamaidon eduista tietoinen äiti, Mallory Smothers, julkaisi Facebook-sivuillaan oman huomionsa rintamaidon ihmeellisyydestä. 

Äiti aistii vauvan terveydentilan muutokset

Smothers huomasi rintamaidossaan erikoisen muutoksen pumppaamisen yhteydessä. Hänen rintamaitonsa nimittäin muutti väriään päivittäin.

Smothers kertoo postauksessaan lukeneensa Medical Journal -julkaisusta rintamaidon muuttuvan väriään ja koostumustaan vauvan terveydentilan mukaan. Tämä on yksi selitys värin muuttumiselle. Nännin reseptorit havaitsevat vauvan sairastumisen, jonka seurauksena äiti alkaa tuottaa vasta-aineita, jotka siirtyvät maidon välityksellä vauvalle. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Hän kertookin huomanneensa maidon värin vaihtumisen hieman ennen sitä, kun hänen vauvansa oli sairastunut.

–  Ihmiskeho ei lakkaa hämmästyttämästä minua! Smothers julistaa.

Maidon värin muuttumisella on siis olla todellista hyötyä lapselle.

Rintamaidon koostumus muuttuu vauvan kasvaessa

Rintamaidon koostumus vaihtelee vauvan kasvaessa, mutta myös jokaisen imetyksen aikana. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että vauvan kasvaessa hänen ravintoaineentarpeensa muuttuvat. Ensimmäisinä päivinä lapsi tarvitsee paljon proteiinia ja suoja-aineita, jolloin maito on paksua ja hyvin keltaista.

Myös imetyksen aikana maidon väri muuttuu. Jokaisella imetyskerralla maito on aluksi ohutta ja hieman sinertävää. Sen tarkoituksena on tyydyttää vauvan jano, jonka jälkeen maito paksunee ja muuttaa väriään kellertävään suuntaan.

Myös äidin ruokavaliolla on vaikutusta rintamaidon värin kannalta. Jos äiti syö paljon karoteenia sisältäviä vihanneksia, kuten porkkanoita, myös maito muuttaa väriään keltaisempaan suuntaan. Myös elintarvikevärejä sisältävät ruoat sekä lääkkeet saattavat muuttaa maidon väriä. 

Lue myös:

    Uusimmat