Äiti kertoo tehneensä abortin, koska ei olisi saanut rahallista tukea lapsen elättämiseen: "Minulta on viety mahdollisuus saada tytär"

16:48

Sally väittää joutuneensa päättämään raskautensa, koska valtio leikkasi hänen saamiaan tukia. – Luulen, etten anna tätä ikinä itselleni anteeksi, hän kommentoi.

Mitä köyhä lapsi tekee kesälomalla? Aihetta pohditaan videolla.

– Itkin, kun minut vietiin sisään. He kysyivät jatkuvasti "oletko varma, että haluat tehdä tämän", enkä voinut edes vastata, minun piti vain nyökytellä, Sally kertoo Mirror-lehdessä.

Sally ei ole hänen oikea nimensä. Hän ei halua perheensä saavan tietää, mitä joutui kokemaan. Brittiäiti väittää joutuneensa tekemään abortin saatuaan tietää, ettei saisi valtiolta enää yhtä paljon tukea lapsen elättämiseen.

"Meistä olisi mukavaa saada vielä yksi lapsi"

Sallylla on jo 4- ja 5-vuotiaat pojat. Valtio antaa perheille Child Tax Credit -nimistä "lapsiverovähennystä" lapsilisän lisäksi, mutta vain kahteen lapseen. Myös toista Sallyn perheen aiemmin saamaa tukea on supistettu.

Raskaus ei ollut suunniteltu, mutta se teki Sallyn kumppaneineen kuitenkin onnelliseksi.

– Olimme iloisia saadessamme toisen lapsen ja olimme keskustelleet asiasta edellisen synnyttyä, että meistä olisi mukavaa saada vielä yksi lapsi, Sally kuvailee.

Sallyn kumppani ei ole löytänyt töitä. Pari ei asu yhdessä, koska se tulisi liian kalliiksi taloudellisesti. Mies kuitenkin opiskelee uutta ammattia, ja siihen sekä tukiin luottaen Sally uskalsi alkaa valmistautua lapsen saapumiseen.

– Olin neljännellä kuulla ja suunnittelin, mitä muuta vauvan varalle pitäisi ostaa, ja sitten ystäväni sanoi, että jos lapsi on syntynyt vuoden 2017 jälkeen, hänestä ei saa lisärahaa. Sanoin, että eihän se voi olla totta.

Tukijärjestelmän muutos koskee lapsia, jotka ovat syntyneet 6. huhtikuuta 2017 jälkeen.

"Pärjäämme tuskin nytkään"

Sally joutui päättämään raskautensa. Abortin saa Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa ennen 24. raskausviikkoa, ja tämän jälkeen erikoisluvalla.

"Kahden lapsen sääntöä" on kritisoitu muun muassa siitä, että se rankaisee ihmisiä, jotka elävät muutenkin niukasti, ja asettaa kolmannen lapsen perheen muita lapsia huonompaan asemaan. Vanhemmat voivat myös hankkia kolmannen lapsen, kun heillä menee mukavasti, mutta joutua sitten ahtaalle esimerkiksi sairauden ja työttömyyden vuoksi.

Pärjäämme tuskin nytkään. Emme voineet tehdä sitä jo syntyneille lapsillemme, emmekä syntymättömälle lapselle, Sally sanoo.

"Luulen, etten anna tätä ikinä itselleni anteeksi"

Sallyn mukaan edes kummankin vanhemman työllistyminen ei auttaisi tilanteeseen. Hän uskoo, etteivät varat silti riittäisi kolmeen lapseen ilman tukea.

– Luulen, etten anna tätä ikinä itselleni anteeksi. Tiedän, että minun olisi ylipäätään pitänyt estää raskaaksi tuleminen. Kumppanini oli murtunut, Sally sanoo.

– Minulla on kaksi poikaa, mutta minulta on viety mahdollisuus saada tytär, ellemme siten elä täydessä köyhyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja