Airiston veneturmassa kuolivat veljekset, molemmat olivat kokeneita veneilijöitä – uhrin ystävä aikoo laittaa kansalaisaloitteen vireille: "Ketä tahansa ei saa päästää tappokoneiksi muuttuvien alusten ruoriin"

4:05

Airiston veneturmassa Saaristomerellä kuoli lauantaina kaksi keski-ikäistä miestä. Miehet olivat veljeksiä keskenään.

Törmäyksessä mukana olleessa suuressa moottoriveneessä oli kaksi aikuista, jotka eivät saaneet lainkaan fyysisiä vammoja.

Purjeveneessä oli yhteensä kuusi ihmistä, joista kaksi keski-ikäistä miestä kuoli vammoihinsa. He olivat veljeksiä keskenään.

MTV Uutisten tietojen mukaan miehet olivat veneellä perheidensä kanssa. Veneessä oli heidän lisäkseen kaksi pientä lasta ja kaksi naista. Toinen lapsista loukkaantui lievästi.

Perheet olivat päiväreissulla matkalla saareen. MTV Uutiset tavoitti toisen turmassa kuolleen miehen pitkäaikaisen tuttavan.

– Purjeveneessä olijat ovat kokeneita veneilijöitä. He ovat saaristosta kotoisin ja veneilleet koko ikänsä. Tämä on todella traumaattista, ystävä sanoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Suuri koko- ja nopeusero

Kohtalokas törmäys tapahtui lauantai-iltapäivänä kahdelta. Hälytyksen teki sivullinen ja toisessa turmaveneessä ollut ihminen.

Paikalle hälytettiin yli 10 pelastusyksikköä.

Turmassa vakavasti loukkaantuneista miehistä ensimmäinen kuoli pian turman jälkeen, toinen myöhemmin illalla sairaalassa Turussa.

Uhrin tuttava on itsekin aktiivinen veneilijä ja hän epäilee veneiden joutuneen keskenään risteävälle kurssille aavalla merellä Seilin pohjoispuolella.

– Onnettomuuskuvista päätellen näyttäisi siltä, että moottorivene on tullut purjeveneen vasempaan kylkeen, eli näyttää siltä, että moottorivene olisi ollut väistämisvelvollinen. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Veneiden kokoero on erittäin suuri ja myös nopeus, millä ne kulkevat.

– Ilmeisesti purjevene on liikkunut moottorilla, mutta sen nopeus on kuitenkin vain maksimissaan 6 solmua. Tuollainen tehokas moottorivene kulkee 30-40 solmua, joten on selvää kumman tilanteessa tulee väistää, ystävä tietää.

Purjeveneen noin kahdeksan metriä korkea masto katkesi törmäyksessä.

Kansalaisaloite vireille

Uhrin ystävä on erittäin surullinen tapahtuneen vuoksi. Kokeneena veneilijänä hän on seurannut surullisena viime vuosina lisääntyneitä veneonnettomuuksia.

Mies aikookin pian laittaa alulle kansalaisaloitteen siitä, että isojen ja nopeiden veneiden kuljettajien täytyy suorittaa kuljettajantutkinto.

– Olennaista on se, että meidän Suomessa täytyy saada nostettua rimaa, jotta kuka tahansa ei pääse tällaisten pahimmillaan tappokoneiksi muuttuvien alusten ruoriin.

– Joukossa on paljon osaavia alusten päälliköitä, mutta valitettavasti kaikki eivät ole sellaisia. Vaarallisia tapauksia on nyt sattunut jo liikaa.

Mies muistuttaa, että merisäännöissä on selkeä perusperiaate siitä, että yhteentörmäyksen välttämiseksi on tehtävä kaikkensa.

– Tässä Airiston tapauksessa se ei ole toteutunut. Tähystys on laiminlyöty pahasti, hän sanoo surullisena.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kahtena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja