Airiston veneturma: Suuren moottoriveneen nopeutta törmäyshetkellä selvitetään useista lähteistä – "Olennaista on muodostaa tarkka kuva veneiden liikkumisesta ja suunnasta"

3:39
Kaksi keski-ikäistä miestä kuoli veneonnettomuudessa Airistossa viikonloppuna.

Onnettomuustutkintakeskus OTKES selvittää tällä hetkellä aktiivisesti sitä, miten lujaa pienempään purjeveneeseen törmännyt iso moottorivene kulki onnettomuushetkellä.

Saaristomeren Airistolla lauantaina päivällä tapahtuneessa veneonnettomuudessa kuoli kaksi purjeveneessä ollutta keski-ikäistä miestä. Onnettomuus tapahtui, kun kookas moottorivene ja sitä pienempi purjevene törmäsivät toisiinsa Seilin pohjoispuolella.

– Olennaista on muodostaa tarkka kuva veneiden liikkumisesta, suunnasta, kiihtyvyyksistä ja hidastuvuuksista, Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo.

Nopeuden selvittäminen ei ole yksinkertaista, ja Nurmen mukaan tieto kootaankin eri lähteistä ja niitä vertaamalla. Kokoamisessa voi mennä hänen mukaansa jonkin aikaa.

Lue myös: 

Miksi kaksi kuoli, mutta loput selvisivät vähin vammoin?

Lisäksi tutkinnassa kuullaan lukuisia törmäyksen silminnäkijöitä ja asianosaisia.

OTKES:ia kiinnostaa, miksi pienemmässä veneessä kaksi henkilöä kuoli, mutta neljä samassa veneessä ollutta selvisi suhteellisin vähäisin vammoin. Tässä keskeistä on törmäyksen voimien lisäksi esimerkiksi alusten rakenteiden laatu. Turmassa kuolleiden keski-ikäisten miesten lisäksi veneessä oli kaksi lasta ja kaksi aikuista.

Itse tapahtumankulun lisäksi selvitetään myös meripelastustoiminnan kulkua ja mahdollisia kehityskohteita.

Toimenpide-ehdotuksen ennen seuraavaa purjehduskautta

Kaikkien faktojen keräämisen jälkeen ne analysoidaan, onnettomuudesta vedetään johtopäätökset ja mahdolliset suositukset vastaavien tapahtumien välttämiseksi jatkossa. Paketti olisi tarkoitus saada valmiiksi ensi keväänä ennen seuraavaa purjehduskautta.

Raportti siitä, mitä suurta mielenkiintoa herättäneessä onnettomuudessa tapahtui, voidaan saada kuitenkin Nurmen mukaan aiemminkin, jos kaikki menee kuten suunniteltu.

– Kun faktat on saatu varmaksi, tullaan ulos siitä, miten tapahtumat menivät, hän kertoo.

Myös poliisi tutkii tapahtunutta. Se epäilee yhtä henkilöä kahdesta törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Lue myös: 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja