Postinjakajan murha yhä mysteeri – tiedossa ei motiivia: "Olisi voinut kohdistua keneen tahansa"

Täällä Vantaan postinjakajan murha tapahtui – keskusrikospoliisin tutkijaryhmä tekee tiivistä työtä pimeän henkirikoksen selvittämiseksi 1:43
Rikospaikka vieraili postinjakajan murhapaikalla syyskuussa.

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi 24-vuotiaan postijakajan murhasta. Mitä marraskuisena yönä tapahtui ja miksi rikos on edelleen selvittämättä? 

On marraskuinen aamuyö Länsi-Vantaalla Myyrmäessä vuonna 2022. Pihavalot valaisevat vaaleaa kerrostaloa ja parkkipaikkaa. Myyrmäentie 6:ssa sijaitseva kerrostalo on 24-vuotiaalle postinjakajanaiselle tuttu, onhan hän jakanut sinne sanomalehtiä monet kerrat. 

Tällä kertaa työpäivä jäi kuitenkin hänen viimeisekseen. 

Postinjakokierros D-rapussa on juuri päättynyt ja nainen astuu ulos pihalle. 

Samalla hetkellä hänen kimppuunsa hyökkää tummiin pukeutunut henkilö silmitöntä väkivaltaa käyttäen. Kello näyttää puolta neljää.

Tekijä pakeni pimeään yöhön

Teko keskeytyi, kun läheiselle roskakatokselle tuli ihminen. 

Silminnäkijähavaintojen ja poliisin arvion mukaan teko voidaan rajata hyvin tarkasti 3.30-3.38 väliselle ajalle. Tapauksella on kaksi todistajaa, joista toinen soitti hätäkeskukseen kello 3.32. 

Vaikka ensimmäinen poliisipartio on paikalle hyvin pian hätäkeskukseen tulleen puhelun jälkeen ehti murhaaja paeta paikalta ja kadota yöhön. Hänen henkilöllisyyttään ei tiedetä vieläkään. Varmaa on vain se, että tekijä pakenee juosten Louhelan aseman suuntaan.     

Erittäin vakavat vammat saanut postinjakaja kuoli seuraavana päivänä sairaalassa. 

Ensimmäinen epäilty vangitaan

Alkuun tutkinta eteni vauhdilla, ja pian poliisilla olikin tiedossaan epäilty. 23-vuotias sähköalan opiskelija vangittiin todennäköisin syin murhasta epäiltynä. 

Nuoresta iästään huolimatta miehelle oli kertynyt jo varsin mittava rikosrekisteri. Lyhyen tutkintavankeuden jälkeen mies kuitenkin vapautettiin. 

Valvontakamerat ovat olleet jutun tutkinnassa keskeisessä roolissa. Niiden avulla pystyttiin toteamaan, että 23-vuotias mies oli täsmälleen henkirikoksen aikaan toisaalla, eikä siten voinut olla paikalla, kun postinkantaja pahoinpideltiin kuoliaaksi. 

Jutussa tapahtuu yllättävä käänne

Uutta käännettä jutussa ei tarvinnut odottaa pitkään. Marraskuun lopussa 19-vuotias järvenpääläismies asteli Helsingin keskustassa Rautatieaseman lähistöllä parkissa olleen poliisiauton luo. 

Nuori mies kertoi poliiseille, että hän oli paljon julkisuutta saaneen postinjakajan murhan takana. 

Pari päivää myöhemmin Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi miehen lievemmällä syytä -epäillä perusteella. 

– Kuulusteluissa hän alkoi itsekin perumaan kertomuksiaan, rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoi tuolloin MTV Uutisille. 

Murhatutkinta siirtyy KRP:lle

Tämän vuoden maaliskuussa tapauksen tutkinta siirtyi Itä-Uudenmaan poliisilta keskusrikospoliisille. Uudeksi tutkinnanjohtajaksi tuli rikosylikomisario Olli Töyräs

Poliisi on pyrkinyt laatimaan mahdollisimman tarkan profiilin tekijästä. 

– Tekotapa, teon yllätyksellisyys ja tekoaikakin tuovat käsityksen siitä, että henkilö ei ole ollut täydessä sielun vakaassa tilassa. Teossa käytetyn väkivallan määrä kertoo siitä, että henkilö on mahdollisesti kärsinyt mielenterveysongelmista tai saattanut olla harhoissaan. 

Tekotavasta Töyräs ei halua sanoa mitään, sillä se on vain tekijän ja poliisin tiedossa. 

– Jo rikosnimike antaa viitteitä siitä, että puhutaan raa'asta väkivaltarikoksesta, hän kuitenkin toteaa.

Tekoa ei selitä mikään 

Töyräs sanoo, että tekoa ei ole edeltänyt mikään riitatilanne, eikä motiivi löydy myöskään postinkantajan yksityiselämästä. 

– Mikään uhrin elämäntilanteessa ei anna viitteitä siitä, että kyse olisi kostosta tai vastaavasta. Uhrin elämästä ei löydy mitään sellaisia seikkoja, mikä antaisi teolle selityksen.

Töyräs pitää Myyrmäen murhaa motiivittomana rikoksena. 

– Rikoksena, joka olisi voinut kohdistua keneen tahansa.

Yksi poliisin tärkeimmistä tutkintalinjoista on, että tekijä asuisi tekopaikan lähistöllä. 

– Kun otetaan huomioon tekoaika, niin pidän mahdollisena, että tekijä olisi lähialueelta tai hänellä olisi kytkös alueeseen. Mitä itse tekisit täysin ventovieraalla alueella tuohon aikaa yöstä? 

KRP:llä henkirikostutkintaan valjastettiin oma tutkintaryhmänsä, joka tehtävänä oli keskittyä erityisesti valvontakameroiden materiaaliin. 

Poliisi uskoo jutun selviävän

Töyräksen mukaan postinjakajan liikkeet on pystytty selvittämään hyvinkin tarkasti valvontakameroiden avulla. Valvontakameran nauhat eivät ole kuitenkaan tuoneet ratkaisua tekijän henkilöllisyydestä. 

–  Epäillystä ei ole olemassa mitään valvontakamerakuvaa. Tutkinnassa on huomioitu se seikka, ettei hän ole tallentunut kameroihin. Eikö ole osunut vai onko onnistunut poistumaan, niin ettei ole valvovaa silmää. 

Vaikka murha on ollut ratkaisematta jo vuoden, uskoo tutkinnanjohtaja sen selviävän. 

– Aivan varmasti. 

Kaikki vihjeet tapaukset voi ilmoittaa keskusrikospoliisin numeroon 0295 418 622 tai sähköpostitse rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Lue myös: