Mainos

Ainutlaatuinen tapaus: KRP matkusti Irakiin Isis-murhien takia

Keskusrikospoliisin delegaatio matkasi vastikään Irakiin helpottaakseen maiden välistä viranomaisyhteistyötä Suomessa tutkittavien terrorismi- ja sotarikosjuttujen osalta. Tämän kaltainen yhteistyö on ainutlaatuista.

– Menimme sinne avataksemme viranomaisyhteistyön ja kysyäksemme, millaista tietoa heillä on näistä rikoksista. Tämä oli hyvä avaus, jotta pääsemme keskustelemaan, mistä on kysymys ja voimme sen jälkeen tarkemmin vaihtaa tietoja. Se vaatii paikan päällä käymisen, keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa kertoo.

Keskusrikospoliisin delegaatio oli Irakin pääkaupungissa Bagdadissa viitisen päivää ja Suomeen he palasivat viime viikon lopulla.

Matka liittyy Isis-murhista epäiltyjen irakilaisveljesten terrorismirikostutkintaan. Miehiä epäillään yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesäkuussa 2014. Heidän epäillään murhanneen terroristijärjestö Isisin jäseninä yksitoista aseetonta ja puolustuskyvytöntä kadettia. 

23-vuotiaat kaksoisveljet saapuivat Suomeen viime syyskuussa ja poliisi pääsi heidän jäljilleen omien tutkimustensa kautta sekä yhteistyössä suojelupoliisin kanssa. Miehet ovat olleet vangittuina siitä lähtien.

Irakilaisviranomaiset yhteistyöhaluisia

Kurenmaan mukaan yhteistyö Irakin viranomaisten kanssa on sujunut hyvin. KRP keskusteli tutkintayhteistyöstä muun muassa maan tutkintatuomareiden ja ulkoministeriön edustajien kanssa. Matkalla oli mukana myös Suomen suurlähettiläs Matti Lassila.

– Irakilaisviranomaiset ovat erittäin halukkaita auttamaan, sillä nämä jutut ovat heillekin tärkeitä. Jatkossa varmaan vaihdetaan tarkemmin tietoja yksittäisistä rikostutkinnoista ja mahdollisesti, jos sieltä on jotain näyttöä saatavissa.

Matkan antia hyödynnettiin myös vastaisuuden varalle.

– Meillä on nyt kontaktit ja viranomaisyhteydet auki, jos myöhemmin tulee erilaisia tilanteita, niin voimme vaihtaa tietoja puolin ja toisin.

Matkalla oli tiukat turvatoimet. 

– Vaikka Isis ei enää sinällään vaikuta Bagdadin alueella, se on edelleen olemassa. Siellä on paljon armeijan väkeä läsnä eri puolilla katua. Elämä jatkuu, mutta katukuvassa näkyy vahvasti, ettei se ole täysin ohi. Bagdad ei ole ulkomaalaiselle täysin turvallinen paikka yksistään liikustella. Siellä pitää olla tarkkana, ei voi mitään turistiretkiä tehdä, KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.