Irakilaiskaksoset kiistävät edelleen Isis-murhat – KRP esitutkinnasta: Näyttöä epäilyjen tueksi on

Keskusrikospoliisi on saamassa valmiiksi irakilaisia kaksosveljeksiä koskevan laajan ja poikkeuksellisen terrorismirikostutkinnan.

23-vuotiaat veljekset vangittiin viime jouluna todennäköisin syin epäiltyinä yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. 

– Tämä lähtökohta on edelleen olemassa. Tutkinnan perusteella epäilemme heitä osallisuudesta Camp Speicherin joukkomurhaan. Näyttöä epäilyjen tueksi on, tutkinnanjohtaja Jari Räty sanoo MTV Uutisille.

Räty ei vielä avaa näyttöä yksityiskohtaisesti eikä kerro, mikä veljesten epäilty osuus kesän 2014 tapahtumissa on tarkemmin.

KRP palasivat Irakista

KRP:n tutkijat palasivat viikonloppuna Irakista. Tämä oli jo kolmas kerta, kun tutkijat kävivät Irakissa kuulustelemassa useita jutun todistajia. 

– Hyvin meni. Saatiin selvitettyä niitä asioita, joita mentiin selvittämään, Räty sanoo.

Tutkinnan aikana todistajia on kuultu paitsi Irakissa myös Suomessa. Poliisi on kuullut myös puolustuksen nimeämiä todistajia. 

– Todistajia on lukuisia. Heitä ei ole kymmeniä, mutta lukuisia, Räty kuvailee.

Esitutkinta on loppusuoralla.

– Tutkinta on nyt siinä vaiheessa, että pöytäkirjoja tehdään.

Syytteen nostamisen määräaika on marraskuun lopussa. Mikäli asia etenee oikeuteen, todistajien luotettavuuden arviointi tulee olemaan merkittävässä osassa.

Videotallenteet tutkinnassa

Isis-murhista epäillyt kaksosveljekset otettiin kiinni Forssan vastaanottokeskuksessa viime joulukuussa. Miehet olivat tulleet Suomeen syyskuussa 2015.

Isis valtasi Irakin hallitukselta kesäkuussa 2014 Camp Speicherin, joka oli entinen amerikkalaisten tukikohta. Isis sai ansaan tuhansia miehiä, joita teloitettiin julmasti.

Eri tietojen mukaan joukkomurhassa tapettiin yli tuhat miestä, ja Isis julkisti videoita teloituksista. 

Irakin hallitus kertoi pian tapahtumien jälkeen, että Tigrit-joen alajuoksulta oli nostettu 11 ruumista.

– Meillä on tutkinnan kohteena ollut näitä Isis-videotallenteita, Räty sanoo.

Räty ei kuitenkaan kommentoi edelleenkään sitä, onko maassa makaavia sidottuja henkilöitä ampuvista Isis-miehistä voitu tunnistaa vangitut irakilaiskaksoset.

– Minulle ei ainakaan ole esitetty sellaista videota, missä tunnistettavasti kaksi veljestä ampuisi ihmisiä, sanoo toisen miehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus.

Veljekset: "Raskasta aikaa"

Irakilaisveljekset kiistävät edelleen syyllistyneensä murhiin.

– He eivät kertomansa mukaan ole olleet osallisina tällaisissa tapahtumissa, Gummerus sanoo.

Gummeruksen mukaan epäillyt ovat ottaneet murhaepäilyt ja vangitsemisen erittäin raskaasti, ei vähiten epätietoisuuden ja täydellisen kielitaidottomuuden vuoksi.

– Näyttövelvollisuus on syyttäjällä ja epäselvät asiat tulee tulkita vastaajan eduksi. Meidän mielestämme tutkinta on pahasti kesken, mutta emme silti toivo tähän enää lykkästä, Gummerus sanoo.

Veljekset eivät ole tutkinnan aikana saaneet tavata toisiaan.

– Tämä on ollut erikoinen ja tutkinnallisesti haastava, koska tapahtumapaikkana on Irak, jonka kanssa ei aiemmin ole ollut esitutkintayhteistyötä.

– Irakin-matkoilla ja -kuulusteluilla on kuitenkin ollut merkitystä tässä jutussa, Räty sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja